Tato domácí houbová paštika je mojí jistotou při každém večírku. Snadný recept mi zabere 5 minut

Houbová paštika namazaná na krájených bagetách

Houby jsou v Čechách, na Slovensku (ale například i v Polsku) fenoménem. Na jejich zpracování existuje množství receptů. Zkuste jeden trochu netradiční. Houbovou paštiku. 

Lahodnou houbovou paštiku vytvoříte z nakrájených hub. Podávat ji můžete jako samostatné jídlo nebo jako náplň do baget, sendvičů, slaných palačinek a dalších produktů. Lze ji také namazat na chléb, kanapky nebo obložené chlebíčky. Na tuto paštiku zpracujete jak houby čerstvé, tak i mražené nebo sušené. Běžně se do této paštiky přidává i zelenina, jako je cibule, česnek, mrkev, lze využít i další ingredience – například smetanu nebo sýr. Druhy hub můžete měnit, paštika tím dostane zase další originální chuť.

Lahodná houbová paštika na chléb, veku… nebo jako samostatný pokrm

Houbové paštiky byly oblíbené již v dávné historii, například ve starém Římě. Byly připravovány z lesních hub a podávány na stůl bohaté šlechty. Postupem času se recepty měnily a zdokonalovaly. Dnes houbové paštiky najdete v kuchyních po celém světě, včetně Francie, Německa, Ruska a dalších. V našich končinách má zpracování hub také velmi dlouhou tradici, Češi jsou totiž, jak známo, národem houbařů.

Ingredience:

  • Žampiony – 200 g;
  • hlíva ústřičná – 300 g;
  • sušené hříbky – 3 g;
  • cibule – 100 g;
  • česnek – 2 stroužky;
  • máslo – 30 g;
  • smetana (20%) – 200 ml;
  • petržel – 10 g;
  • lískové ořechy – 4 g;
  • tymián – 2 snítky;
  • sůl – špetka.
Desetiminutový koláč hotový nakrojený

Tento nadýchaný koláč chutná 100x lépe než jakékoliv dezerty z cukrárny

Příprava:

  • Žampiony nakrájejte na čtvrtky a hlívu na malé kousky.
  • Sušené houby namočte a dejte na pánev s rozpuštěným máslem (10 g) spolu s žampiony a hlívou ústřičnou.
  • K houbám přidejte snítky tymiánu a nechte smažit, dokud se vlhkost neodpaří. Mezitím nakrájejte cibuli na malé kostičky a nasekejte česnek.
  • Když houby zezlátnou, přidejte cibuli a česnek.
  • Vařte, dokud cibule nezesklovatí.
  • Poté přidejte smetanu a promíchejte.

Houbová paštika mazání baget

  • Na smetaně lehce orestujte houby a cibuli, poté nalijte do nádoby vhodné na mixování.
  • Suroviny rozemelte ponorným mixérem.
  • Vložte paštiku zpět do pánve s rostlinným olejem.
  • Nasekejte petrželku a lískové ořechy, přidejte do paštiky.
  • Nezapomeňte dle chuti dosolit.
  • Ingredience smíchejte a zlehka smažte 1-2 minuty.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*