Tyto lehké chlebíčky jsou ideální letní svačinkou. Nevídaná kombinace oblíbených přísad chutná božsky

Fotografie: Анютка / Creative Commons / Attribution 3.0

Co je forshmak? Původně šlo o tradiční pokrm východoevropské kuchyně, oblíbený hlavně v židovské komunitě. Jde o předkrm nebo chuťovku.

Připravuje se z nakládaných sleďů smíchaných s dalšími surovinami, jakými jsou vařená vejce, cibule, jablka a někdy i brambory. Všechny tyto ingredience jsou rozmixovány nebo jemně nasekány, až vytvoří konzistenci podobnou paštice. Forshmak se podává na chlebu nebo toastech. Je znám vyváženou kombinací slané, sladké a kyselé chuti. Recepty se liší dle rodinných tradic a regionálních zvyklostí. Někde se přidává například majonéza nebo zakysaná smetana pro krémovější texturu. Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost, výživnost a jedinečnou chuť.

Forshmak: Tradiční pomazánka, původně židovská

Dnes je v židovských restauracích forshmak považován za velmi módní jídlo. Receptů na něj je velké množství. Každá luxusní restaurace připravuje svou vlastní verzi. Toto jídlo ale tradičně vůbec nepatřilo mezi luxusní. Naopak, bylo považováno za každodenní pokrm pro obyčejné lidi. Cenově dostupné, přesto zdravé maso, jednoduchá a rychlá příprava. To jsou benefity tohoto tradičního předkrmu. Hotovo budete mít doslova za 17 minut, přičemž příprava zabere 12 minut. Dopřejte své rodině a přátelům tuto tradiční pochoutku!

Ingredience

  • 250 g sledě
  • 30 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžička devítiprocentního octa
  • 0,5 lžičky cukru
  • 2 slepičí vejce
  • 1 cibule
Cuketová pomazánka namazaná na chlebu

Tato vynikající cuketová pomazánka je v naší rodině hitem. Nepřiberu po ní ani deka a hodí se ke všemu

Forshmak s mletých sleďů v míse

Příprava

  • Vejce omyjte a uvařte natvrdo.
  • Sledě očistěte, zbavte všech kostí, nakrájejte na kousky a v této formě vložte do mísy mixéru.
  • Cibuli omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Vložte je do mixéru se sledi.

Forshmak z metých sleďů namazaný na toastech

  • Přidejte olivový olej, slunečnicový olej, ocet a cukr.
  • Jakmile vejce vychladnou, oloupejte je a také přidejte do mixéru.
  • Směs rozdrťte v mixéru a dejte na 5 minut do chladničky. Mezitím si opečte pár kousků žitného chleba.

Forshmak z mletých sleďů na míse vedle lžíce

  • To je vše, cenově dostupná pomazánka je hotová. Doporučuje se podávat s křupavým chlebem.  Skutečná lahůdka!

 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*