Nadýchaný rybízový koláč: Připraví ho i úplný začátečník a hodí se ke každé příležitosti

Rybízový koláč nakrojený v míse

Rybízový koláč je lahodný dezert, který kombinuje sladkost zahradních plodů a jemnost zakysané smetany. Může z něj být skvělý zákusek nebo snídaně.

Léto je sezónou nepřeberných druhů ovoce. Na českých zahrádkách se hojně vyskytují jahody, angrešt, třešně, josta, maliny, ostružiny i další druhy. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstované patří černý, červený i bílý rybíz. Jde nejen o chutné, ale i zdravé ovoce, díky vysokému obsahu želírujících látek oblíbené i pro přípravu džemů a marmelád. Jeho úroda bývá bohatá, proto jej rádi používáme při pečení dezertů.

Rybízový koláč za 5 minut: vše promícháme a dáme péci

Tento koláč se připravuje v mnoha zemích, každá má svůj vlastní recept. Mohou se lišit složením těsta, množstvím náplně i způsobem přípravy. Jedna věc zůstává nezměněna – jedinečná chuť, navinulost a vůně rybízu, která nenechá nikoho lhostejným. V Čechách už naše babičky tradičně připravovaly bublaninu. Mnozí z nás si ji pamatují z dětství, ale pečou ji jistě i v současnosti. Rozdíl mezi naším koláčem (zvaným berry pie) a bublaninou spočívá mimo jiné v tom, že na bublaninu se ovoce dává navrch, kdežto u berry pie se míchá do těsta.

Ingredience:

  • Vejce – 2 ks;
  • Cukr krystal – 200 g;
  • Sůl – ⅓ lžičky;
  • Vanilkový cukr – 10 g;
  • Mléko – 80 g;
  • Rostlinný olej – 60 g;
  • Hladká mouka – 240 g;
  • Prášek do pečiva – 7 g;
  • Rybíz (může být červený i černý) – 300 g;
  • Zakysaná smetana – 200 g;
  • Moučkový cukr – ⅓ lžičky.
Paštika z kuřecích prsou ve dvou sklenicích

Paštiku už v obchodě zásadně nekupuji. Tento lahodný domácí recept z kuřecích prsou chutná 100x lépe

Příprava:

  • Do misky rozklepněte vejce, přidejte vanilkový a klasický cukr a špetku soli.
  • Šlehejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
  • Do vaječné směsi nalijte mléko a rostlinný olej. Řádně promíchejte.
  • Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem
  • Umíchejte hladké těsto bez hrudek.
  • Do rybízu nasypte škrob a promíchejte.

Rybízový koláč nakrájený na podložce

  • Nasypte rybíz do těsta, jemně promíchejte silikonovou stěrkou a nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného moukou.
  • Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 35 minut.
  • Zakysanou smetanu předem smíchejte s moučkovým cukrem
  • Smetanu nalijte na horký koláč a dejte na 10 minut do ještě horké vypnuté trouby.
  • Vznikne krásný jemný rybízový koláč se zakysanou smetanou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*