Brambory jsou neodmyslitelnou součástí mnoha jídel. Máme je rádi s masem, omáčkou i zeleninou. Lze je ale nahradit něčím zdravým a méně nudným? Ano!
Klasické jídlo s masem a bramborami nebo kaší si můžeme zpestřit a přitom změnit zdroj sacharidů. Pojďme se mrknout „na zoubek“ zdravým variantám příloh. Ty, které vám nabídneme, budete moci použít k zelenině, omáčce, masu, některé i například k řízku. Nabídka je dnes již v menších obchodech, na trzích i v supermarketech značná, rozhodně se vyplatí toho využít.
Chutné a zdravé přílohy
V českých končinách jsme byli dlouho zvyklí zejména na brambory, knedlíky, případně rýži nebo těstoviny. Naše vlastní zdraví nám ale velí vrátit se trochu ke kořenům. Tedy – ne ke kořínkům (i když ani to není od věci), ale ke kořenům stravování, tak, jak je znaly naše babičky a prababičky. Zdravé přílohy, které my „objevujeme“, ony totiž využívaly běžně. Proč? Protože v dřívějších dobách to byly dostupné zdroje kvalitní výživy.
Pohanka
Pohanka obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin, vlákninu, vitamíny skupiny B (zejména B1, B2 a B6), hořčík, zinek a železo. Je přirozeně bezlepková, takže se skvěle hodí pro lidi s nesnášenlivostí lepku nebo přímo s celiakií. Jak lze pohankovou krupici využít? Například z ní můžeme udělat přílohu k plátkům masa. Výborná je také s omáčkami, například s houbovou, ale i salátem z kysaného zelí nebo červené řepy.
Zhubla 50 kilogramů bez striktní diety. Nikdy nevkročila do posilovny a neodepírá si ani sladké
Jáhly
Jáhly jsou lehké a skvěle stravitelné. Krupice z nich obsahuje velké množství oxidu křemičitého, tedy prvku zlepšujícího stav pleti, vlasů a nehtů. Jáhlová krupice je také bohatá na vitamíny skupiny B, železo, hořčík a fosfor. I ona je přirozeně bezlepková. Vhodné podávání je ke klasickým i vegetariánským steakům, s dušenou zeleninou, rajčatovou omáčkou nebo lehkým salátem.
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou bohatým zdrojem vlákniny. Ta, jak známo, podporuje trávení a dodává pocit sytosti. Lze je také využít jako zdroj vitamínů skupiny B a minerálů, jakými jsou hořčík, železo a fosfor. Ječné kroupy jsou vynikající k hovězímu, vepřovému i drůbežímu masu. Lze je také využít jako přílohu k omáčkám, dušené zelenině, nebo je doplnit nakládaným okurkovým salátem.
Kuskus
V posledních letech se hojně využívá, důvodem může být i jeho snadná příprava. Kuskus je také velice lehce stravitelný. Působí jako zdroj vlákniny, bílkovin, železa, hořčíku a vitamínů skupiny B. Podávání je podobné jako u výše zmíněných příloh, skvěle se hodí především k drůbežím steakům nebo k rybám. Můžeme jej podávat také s restovanou zeleninou, olivovým olejem, bylinkami, udělat z něj „kuskusoto“ s kari kořením, přidat sladkokyselou omáčku, křehké kuře apod.
Napište komentář