Co je ve skutečnosti krvavá skvrna na žloutku a je konzumace takového vejce nebezpečná?

Fotografie: Freepik

Slepičí vejce patří dozajista do lidského jídelníčku. Dodávají totiž našemu organismu mnoho vitamínů a minerálních látek. Co když se ale po rozklepnutí objeví u žloutku červená skvrna? Zjistěte, zda je nutné vejce vyhodit, nebo jej můžete použít.

Proč se u žloutku objevuje červená skvrna a co ji způsobuje?

Pokud objevíte u vaječného žloutku červenou skvrnu, určitě vás ihned napadne, že se jedná o vyvíjející embryo kuřete. Avšak není tomu tak.

Fotografie: Freepik

Odborníci tvrdí, že se jedná o krevní sraženinu slepice, která vejce vypudila. Je to údajně výsledek trhliny ve vejcovodu nosnice. Proto můžete s klidem vajíčko zkonzumovat, není zdraví škodlivé. Případně lze sraženinu odstranit lžící.

Fotografie: Freepik

Další abnormalita u vejce: Dva žloutky uvnitř

Natrefili jste už při koupi na slepičí vejce, která obsahují dva nebo dokonce více žloutků? Zřejmě jste byli poprvé velmi překvapení. Nemusíte se ovšem nijak obávat, že by bylo vajíčko pro zdraví škodlivé. Může být spíš více tučné na úkor vitamínů a minerálů. A co vlastně takovou anomálii způsobuje? Zde je výčet několika možností:

  • Vejce snesla nosnice, která ještě nebyla zcela dospělá. To znamená, že její hormony nejsou v rovnováze.
  • Slepice trpí jakousi dědičnou vadou, která dvojení žloutků ve vejci způsobuje.
Fotografie: Freepik

Někdy mohou být skořápky i různě deformované

Některá vejce jsou dokonce různě deformovaná a lze na nich zaznamenat hrboly. Takové produkty se zřídka kdy dostanou do prodeje, pakliže je ale zaznamenáte u svých slepic, zpozorněte. Může se totiž jednat o nemoc (například infekční či respirační chorobu).

Prapodivné tvary vajec lze zaregistrovat i u nosnic, které nemají dostatečnou hydrataci a přísun sluníčka. Nejste si jistí nezávadností právě snesených vajíček? Potom je raději nekonzumujte a poraďte se s veterinářem, zda slepicím něco do stravy nedoplnit.

Zdroj: EatThis

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]