Vynikající jablečné lívance: Plátky jablek stačí zabalit do těstového županu

Lívance patří ke stálicím české kuchyně, rádi si je vychutnáváme v sladké i slané podobě. A s jablky to bude to pravé.

Také máte rádi lívance? Patří mezi vrcholně oblíbené pokrmy, a to díky své lahodné chuti a také díky jednoduchosti přípravy. Jsou to malé, nadýchané placičky, které mohou být sladké nebo slané, podle toho, jaký recept použijete. Lívance představují ideální volbu pro snídani, oběd i  svačinu. Podávat je můžete s rozmanitými přísadami jako smetana, med, javorový sirup, džem nebo ovoce.

Netradiční jablečné lívance

Lívance se často připravují kynuté. Práci i čas ale ušetříte použitím kypřicího prášku. Chuť jemného těsta můžete ještě povýšit, vznikne vám pokrm vpravdě královský. Jak? Tím, že do takového lívancového župánku zabalíte kroužky z jablek. Už cítíte tu vůni? Obzvlášť teď se začínajícím podzimem se vám tento recept bude hodit, voňavá a chutná jablíčka pomalu dozrávají a bude jich všude plno.

Ingredience:

  • Jablka – 3 ks;
  • Vejce – 2 ks;
  • Cukr krystal – 2 polévkové lžíce;
  • Jogurt – 150 g;
  • Strouhaný kokos – 1 lžíce;
  • Hladká mouka – 6 lžic;
  • Prášek do pečiva – 1 čajová lžička;
  • Vanilkový (nebo vanilinový) cukr – 10 g.
Pudinkový koláč

Dokonalý český jablečný pudink, který chutná 10x lépe než v cukrárně: Hodí se při každé příležitosti

Jablka v lívancovém župánku pečení kroužků na pánvi

Postup přípravy jablek v lívancovém županu:

  • Jablka oloupejte a vyjměte z nich jádřince.
  • Takto připravená jablka nakrájejte na plátky o tloušťce 2-3 cm.
  • Na těsto smíchejte vejce, vanilkový i krystalový cukr, jogurt a kokos.
  • Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Každý jablečný plátek obalte v těstě.
  • V pánvi rozpalte tuk.
  • Jablka v lívancovém županu pečte v řádně rozpálené pánvi z obou stran dozlatova.
  • Po upečení je můžete obalit ve směsi cukru a skořice, budou tak ještě lahodnější.

Jablka v lívancovém župánku hotová v pánvi

  • Tipy na obměnu: K takovýmto lívanečkům bude výborná zakysaná smetana, šlehačka, jogurt, drobné ovoce – například jahody, maliny, rybíz apod. Zapít je můžete kakaem, černou či bílou kávou nebo čajem.
  • Toto jídlo bude milovat celá rodina, a to včetně dětí. Přejeme vám příjemné rodinné chvilky strávené s jablíčky v županu!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*