
Různé formy mletého masa patří ke stálicím v české kuchyni. Sekanou, šišky či karbanátky máme rádi všichni. Co tak ale masový chlebíček?
Kuřecí se v našich končinách právem řadí mezi nejčastěji využívané druhy masa. Je to dáno jeho příjemnou chutí i texturou, snadným zpracováním a mnohými zdravotními benefity. Pojďme si stůl obohatit něčím méně obvyklým – kuřecím chlebíčkem pečeným ve formě. Texturou a prvními kroky přípravy může trochu připomínat šunku, nicméně zde nejde o proces vaření, ale pečení. Masový chlebíček je tedy něco mezi šunkou a klasickou sekanou.
Masový chlebíček z mletého kuřecího
Tento chutný domácí masový chlebíček z kuřecího masa je skvělou a zdravou alternativou ke kupovaným uzeninám, jejichž kvalita bývá často dosti sporná. Pokud máte rádi masové svačinky či hledáte lehkou večeři, tento recept je pro vás tím pravým. Kuřecí masový chlebíček je pevný a nelepivý, tudíž plátky krásně sednou například na chléb namazaný hořčicí, zároveň ale budou velmi dobře vypadat i na talíři se zeleninou.
Ingredience:
- Kuřecí stehna – 800 g;
- Sušený česnek – 1 čajová lžička;
- Sušená cibule – 1 čajová lžička;
- Muškátový oříšek – 1 špetka;
- Mletý černý pepř – 1/4 čajové lžičky;
- Mletá sladká paprika – 1/2 čajové lžičky;
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Vejce – 1 kus.
Tuhle delikátní pomazánku z tvarohu a šprotů podle polského receptu mě naučila kamarádka šéfkuchařka
Postup:
- Začněte přípravou masa: Kuřecí stehna zbavte kůže a vykostěte.
- Dalším krokem je příprava celé směsi: Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
- Přidejte sušenou cibuli, česnek, papriku, pepř, muškátový oříšek a sůl.
- Dobře promíchejte.
- Mletí směsi: Hmotu rozmělněte v mixéru nebo robotu, aby vznikla jemná směs. Lze samozřejmě také umlít mlýnkem na maso.
- Do vzniklého mletého masa přidejte vejce.
- Vše opět promíchejte.
- Směs dobře propracujte rukama.
- Vložte ji do pečicí formy ve tvaru bochníku.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Chlebíček pečte 15 minut.
- Poté snižte teplotu na 150 °C.
- Pečte dalších 30 minut.
- Chlebíček nechte vychladnout v troubě.
- Poté jej zabalte do alobalu a uložte do lednice.
- Tento domácí kuřecí chlebíček je ideální i pro pořádnou „chlapskou“ snídani, oblíbí si jej ale zcela jistě i dámy.
Napište komentář