Tak vynikající pomazánku jsem ještě nikdy nejedla. Tento poctivý recept si zamilovala celá moje rodina

Pomazánky a paštiky patří v mnoha domácnostech k milovaným jídlům. Ale jestli chcete změnu, zkuste sáhnout po vejcích a vlašských ořeších.

Proč že se pomazánky a paštiky těší takové oblibě? Díky nim spotřebujeme zbytky, finančně nevykrvácíme, a ještě do nich nenápadně schováme i leckteré složky, nad nimiž by zejména děti „frfňaly“. Paštika plná bílkovin a vitamínů, tedy zdravých ingrediencí, navíc z dostupných zdrojů, to je sen každého rodiče, partnera… zkrátka kohokoli, kdo připravuje snídaně, svačiny nebo pohoštění.

Neobvyklá chlebíčková pomazánka: nikdo neuhodne, z čeho je!

Zejména při slavnostních příležitostech často chystáme český fenomén jménem obložené chlebíčky. Klasickou variantu s bramborovým či vlašským salátem nebo s máslem lze obměnit. Připravte si z vajec a vlašských ořechů lahodnou pomazánku, která bude nejen výživná, ale potěší chuťové pohárky dětí i dospělých. Toto je skvělá volba na snídani i svačinu pro celou rodinu. Zcela jistě zpestří vaši sváteční i všednodenní tabuli. Ba co víc, bude nejen chutnat, ale strávníci ani nebudou věřit, z čeho je vyrobená!

Ingredience:

  • Velká cibule – 1 ks (cca 250 g);
  • Vejce – 4 ks;
  • Vlašské ořechy – 50 g;
  • Máslo – 1 lžíce;
  • Rostlinný olej – 1 lžíce;
  • Sůl – 0,5 lžičky (nebo podle chuti);
  • Mletý černý pepř – podle chuti;
  • Stroužek česneku – 1 ks (volitelně).
Pomazánka ze šprotů na chlebech a v misce

Tuhle delikátní pomazánku z tvarohu a šprotů podle polského receptu mě naučila kamarádka šéfkuchařka

Ořechová pomazánka míchání ořechů a rozpůlených uvařených vajec
Fotografie: YouTube

Postup:

  • Vejce uvařte natvrdo (doba varu – zhruba 10 minut).
  • Cibuli nakrájejte a osmahněte na rozehřáté směsi másla a rostlinného oleje dozlatova.
  • K osmahnuté cibuli přidejte špetku cukru, získá tak jemnější chuť.
  • V míse smíchejte osmaženou cibuli, natvrdo uvařená vejce a umleté nebo nastrouhané vlašské ořechy.
Ořechová paštika mixování paštiky tyčovým mixérem
Fotografie: YouTube
  • Pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte, dokud nezíská hladkou konzistenci.
  • Podle chuti přidejte sůl, pepř a případně prolisovaný česnek – chuť bude díky česneku výraznější. Lze použít i česnek sušený, je vhodný i pro lidi, kterým čerstvý česnek působí problémy.
Ořechová paštika nakrájená veka jeden chlebíček namazaný
Fotografie: YouTube
  • Tato pomazánka je skvělá na chleba nebo na jiné pečivo.
  • Pomazánka díky obsahu proteinů a bílkovin dodá energii na velice dlouhou dobu. Skvělá tedy bude i na namazání svačiny na výlety.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*