Zelenina a bylinky jsou nedílnou součástí salátů, ale také polévek či i omáček. Jak postupovat, abyste nemuseli sáhnout po nezdravých dochucovadlech.
Dochucování polévek, ať už vývarů nebo těch hustých, se někdy zdá býti alchymií. Mnozí někdy sáhnou po průmyslově vyráběných dochucovadlech. Četli jste ale jejich složení? To domácí zelená pasta je plná vitamínů, napomůže tedy zdraví vaší rodiny, ale radost z ní bude mít i vaše peněženka. Spotřebujete totiž veškeré kousky zeleniny, nic nebudete vyhazovat. Takže vám ve finále poděkuje i naše krásná planeta.
Zelená „bomba“: můj oblíbený způsob přípravy zeleniny
Nakrájet, rozdrtit, pořádně rozmixovat. Nejjednodušší způsob, jak připravit zelenou omáčku, kterou lze skladovat ve sklenicích nebo zmrazit v kostkách pro pozdější využití v polévkách a teplých pokrmech. Díky zelenině s vysokým obsahem vitamínů dodáte jídlu chuť i výživovou hodnotu. Nejdůležitější však je, že ji budete mít stále po ruce, a to i v zimě. Navíc takto zpracujete i zbytky z lednice.
Doporučená zelenina:
- Jarní cibulka;
- Mladý česnek;
- Petržel.
Tak dokonalý kuřecí salát jsem ještě nejedla. Na radu známé kuchařky jsem do něj přidala tuto levnou přísadu
K zelenině přidejte:
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Mletá sladká paprika – 1 čajová lžička;
- Med – 1 čajová lžička;
- Citronová šťáva – 1 polévková lžíce;
- Rostlinný olej – 3 polévková lžíce.
Postup přípravy zeleninové bomby:
- Nakrájejte zelenou cibulku, mladý česnek a petržel.
- Pro výraznější chuť můžete přidat kopr a celer.
- Nakrájenou zeleninu rozemelte v mixéru.
- Vše důkladně promíchejte a hotovou omáčku přendejte do sklenic.
- Pro delší trvanlivost nalijte na povrch trochu rostlinného oleje.
- Omáčku lze také zmrazit – ideální je použít formu na led, kterou před zmrazením přikryjete potravinářskou fólií.
- Kostky po zmrazení uložte do sáčků a skladujte v mrazáku.
- Zelenou omáčku nebo mražené kostky můžete přidat do polévek, omáček, dalších teplých jídel či dokonce do pečiva.
- Například domácí chléb nebo bagetky s trochou této zeleniny budou nejen originální, ale také naprosto famózní!
Napište komentář