Občas se stane, že každému zůstanou nějaké zbytky ať už od oběda či večeře. Někdy méně a jindy více. Pokud patříme mezi osoby, které nerady vyhazují zbytky jídel a nemají doma hospodářství, aby zbylé potraviny dali slepicím nebo čuníkovi, můžeme použít fantazii.
Brambory od oběda se dají použít do bramborových placků, polévky, pomazánky. Stejně tak se dají využít i jiné ingredience včetně drti z ovoce či zeleniny z odšťavňovače. Společně si dnes prozradíme, jak ještě využít zbytky potravin, aby nekončily zbytečně v koši.
Drť z odšťavňovače
Pokud máte rádi smoothie nebo džusy vyrobené doma asi se vám mnohokrát stane, že vám zůstanou zbytky této drtě. Velmi záleží na kvalitě a výkonu přístroje, ale v mnoha případech nejsou tyto zbytky úplně vysušené a v dužině i slupce ovoce se ukrývá značné množství vitamínů. Tuto drť, je možné dále využít například: na základ těsta buchty či perníku, pečený čaj, výrobu domácí marmelády nebo lahodný ovocný čaj. Dvě lžíce této drtě zalijeme vřelou vodou a necháme vyluhovat. Stejně tak je možné využít zbytky zeleniny. Přidáním koření a česneku získáme pikantní směs pod maso. Tato zelenina se dá využít i do pomazánek či polévek.
Zbytky masa
Záleží, kolik masa vám zbylo a pro kolik lidí budete připravovat další jídlo. Jestliže vám zbylo od oběda maso, zkuste z něj udělat třeba bulharskou pomazánku. Nebo si maso nakrájejte na kousíčky a poduste jej krátce se zeleninou a na konci přidejte strouhaný sýr. Směs zabalte do placky a máte výbornou večeři. Zbylé maso se hodí také pro přípravu rizota.
Drť z ořechů
Pokud si rádi doma děláte rostlinné mléko z ořechů či semínek, byl by velký hřích tuto drť vyhodit. Pokud ji neuplatníte ihned, můžete jí skladovat v mrazničce další dva měsíce a používat do buchet, pomazánek, polévek, omáček, rizota a dalších pokrmů.
Obrázek: pixabay