Zmrazení pečiva je možností, jak prodloužit jeho trvanlivost. Ne každý je po jeho vytažení z mrazáku spokojen. To proto, že chléb nebo rohlíky zmrazil špatně. Jaký je správný postup a jaké jsou klíčové zásady? Na jejich výčet se podíváme.
Nikdy nemrazte teplé pečivo
Podařilo se vám koupit dokonale čerstvé pečivo, které je ještě teplé? Skvělá zpráva. Doporučujeme ho hned doma ochutnat, jelikož nic lepšího jste dlouho nejedli. Zároveň si pamatujte, že pokud ho plánujete uložit do mrazáku, je třeba ho nechat vychladnout. Jinak by uvnitř mohla zůstat výrazná nežádoucí vlhkost, která se negativně podepíše jak na struktuře, tak na budoucí chuti, ale i na možném vzniku plísně.
Pečivo je třeba nakrájet
Pokud máte v plánu dát do mrazáku klasické rohlíky, nebo menší bagetky či podobné pečivo, tak to nutné není. Pokud je ale v plánu zmrazení pečiva, které je větší, jako je třeba chléb, je vhodné ho nakrájet. Na polovinu, nebo na čtvrtinu. Jak proto, že zmrzne mnohem rychleji a lépe, tak proto, že následně z mrazáku můžete vyndat přesně takový kus, který budete potřebovat.
Základem je zabalení
Nezapomínejte také na to, že při zmrazení pečiva je třeba myslet na jeho důsledné zabalení. Vzduch a mráz mohou vysoušet, což změní jak strukturu, tak i chuť pečiva. Základem by měl být kvalitní igelitový sáček a pro jistotu raději ještě jeden. Jedině tak můžete zaručit, že si zmrazené pečivo zachová své standardy, i po vyndání.
Roli hraje i teplota a délka zmrazení
U pečiva se příliš nepředpokládá, že by šlo o potravinu, která se bude mrazit. I proto je dobré dodržet i několik orientačních zásad. Tou první je snížit teplotu v mrazáku jak jen to půjde. Dále myslete na to, že čím méně si pečivo v mrazáku pobyde, tím více lze zaručit, že si dokáže zachovat své kvalitativní vlastnosti. Zmrazení na pár týdnů nemusí vadit, zatímco na pár měsíců už ano.
Fotografie: Unsplash