Každé psí plemeno má jiné vlastnosti a předpoklady. Do jaké skupiny patří váš miláček?

Věděli jste, že se plemena psů liší nejenom tím, jak vypadají, ale také tím, jak jsou jednotliví psi chytří a jaké mají schopnosti a dovednosti? Pokud ne, tento článek pro vás bude zcela určitě zajímavým překvapením, jelikož vám o psech řekne řadu velmi unikátních věcí. Podívejte se s námi na jednotlivá plemena psů důkladněji, z pohledu toho, co umí.

Ideální na výcvik jsou tato plemena

Tato plemena psů jsou rozhodně nejlepší na výcvik, a tak se hodí i začátečníkům. Nejenom, že se tyto rasy jednotlivé pokyny velmi rychle naučí, ale také je následně i plní. A reagují na povely téměř okamžitě. Pokud chcete poslušného psa, je dobrou volbou třeba Border Collie, Pudl, Německý ovčák, ale je to také Zlatý retrívr, nebo Dobrman, Sheltie, nebo Labradorský retrívr. Opomenout nelze ani plemena, jako je Papillon, Rotvajler, nebo i Australský ovčák.

I tato ještě zvládnete

Podívejme se na další plemena psů, která jsou z hlediska výcviku, ale i z hlediska své inteligence dobrou volbou. Sice to s nimi nemusí být vždy stoprocentní a vždy dokonalé, ale dá se říci, že když se naučí, co mají, tak z 85 procent také poslechnou. A tak se stále mohou hodit i začátečníkům.

Do této skupiny patří plemena, jako Velšská Corgi Pembroke, Miniaturní knírač, Springer Španěl, Belgický ovčák, ale je tu také Kolie, dále je tu Německý špic, nebo Kurzhaar. Do této kategorie však patří také Anglický kokršpaněl, velmi roztomilý Pomořanský špic, nebo Velšský Corgi Cardigan.

Kde už to může být horší?

Zatímco výše uvedená plemena jsou na výcvik ideální a psi zaujmou i svou celkovou inteligencí, tak pokud se podíváme na následující kategoriii, už tu mohou být problémy. Když se ale psům budete věnovat a naučíte je vše potřebné, a svůj příkaz řeknete rázně a jasně, je tu šance, že ho pes splní.

Mezi tato plemena se řadí třeba Jorkšírský teriér, Obří knírač, Airedale, Bouvier, Briard, Springer Španěl, nebo také plemena, jako například Samoyed, Americký stafordšírský teriér, Setter gordon, ale také Cairnský teriér.

Tito jsou často tvrdohlaví

Tato skupina psů je zajímavá tím, že jsou často poměrně tvrdohlaví, a když si postaví hlavu, tak prostě odmítnou poslouchat. To je dobré mít na paměti, pokud jejich koupi plánujete. A jaká plemena se do této skupiny řadí? Je to třeba Mopsík, Francouzský buldoček, Italský chrt, Japonská brada, Bobtail, Skotský teriér, Čivava, Lhasa Apso, Bullmastiff a také zajímavý Sky teriér.

A kde mohou být problémy?

Nyní se zaměříme na ta psí plemena, kde už mohou být z důvodu schopností a inteligence problémy. Nelze se tedy mnohdy divit, že pes nezvládne co má a tak může působit celkem nevychovaně. O jakého psa se jedná? Je to například Doga, je to také Beagle, ale i Pekingese, nebo tolik populární Čau Čau, ale i Buldok. Při volbě těchto plemen mějte na paměti, že to nebude jednoduché.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]