Kaštanový květ je pomocníkem při domácí léčbě mnoha nemocí

Mnozí lidé neví, že kaštanový květ dokáže velmi blahodárně působit na náš organismus v případě různých onemocnění. Lidé se u kaštanu častěji soustředí na sběr jeho plodů, které využívají v domácnostech různými způsoby a děti si z nich mimo jiné rády staví malou zoo pomocí párátek. Avšak sběr kaštanových květů na jaře může škálu možností zužitkování kaštanu zase o něco rozšířit.

Jaké látky kaštanový květ obsahuje a na co konkrétně působí?

Kaštanové květy obsahují mnoho prospěšných látek, řadíme mezi ně: flavonoidy, kvercetin, cholin, puriny. Jejich účinky můžete pozorovat, pokud budete chtít podpořit léčení zánětů, či otoků. Mají vliv také na snížení krevního tlaku, snižují viskozitu krve a normalizují cholesterol. Odvar lze použít současně také k podpoření léčby srdečních, jaterních, plicních chorob, při dušnosti, leukémii a revmatismu, kdy je tinktura doporučována k vtírání do nemocných kloubů.

Návod na tinkturu z kaštanového květu

Jak si připravit ze sušených kaštanových květů léčivou tinkturu?

  • Tinktura na vysoký krevní tlak: budete potřebovat asi 50 gramů sušených kaštanových květů a půl litru vodky, toto smícháte ve větší nádobě a necháte macerovat zhruba tři týdny na tmavém místě. Hotovou tinkturu užívejte dvakrát denně po 35 kapkách.
  • Tinktura na tromboflebitidu: zhotovíte ji podobným způsobem, jako na hypertenzi, avšak o něco málo silnější, květů dáte do vodky asi tři polévkové lžíce. Tentokrát ji nebude pít, ale potírat tamponem nemocná místa na nohách.
  • Tinktura na bolavé klouby: 20 gramů sušeného kaštanového květu smícháte opět s vodkou, asi 500 ml a potíráte posléze postižená místa.

Trpíte na křečové žíly? Vyrobte si léčivou šťávu

V mixéru rozmixujte následující ingredienci: 200 až 300 gramů čerstvých květů z kaštane, poté sceďte šťávu a užívejte dvakrát denně asi 25 kapek s jednou polévkovou lžící vody, nejlépe půl hodiny před jídlem.

Vyrobit si můžete i odvar na hemeroidy, nebo mast na křečové žíly

Jestli trpíte na hemeroidy a ekzémy, máme pro vás tip na tento přírodní lék: svařte 50 gramů kaštanové kůry, listů a květů v litru vody a do večerní koupele pak tento odvar přidejte. Na již zmíněné křečové žíly můžete použít i domácí mast, kterou vyrobíte z pěti polévkových lžic nasekaných kaštanových květů, které uvaříte v půl litru nejlépe olivového oleje, můžete ale použít jakýkoliv. Necháte vychladnout a nohy pravidelně potíráte.

Zázrak na podporu léčby onkologických onemocnění

Kaštanové květy jsou doslova dar přírody, dokážou podpořit i léčbu vážných onemocnění, jako je například leukémie, nebo nádor mozku. Při leukémii se doporučuje pít čaj zhotovený z 200 ml vody a jedné lžíce sušených kaštanových květů. Denní doporučené množství je v množství 1 litr, proto jej nepřekračujte.

Kontraindikace užití kaštanového květu

Jsou ale i případy, kdy byste odvary z kaštanového květu neměli užívat vůbec, a to: při zácpě, zánětu žaludku, menstruačních potížích, při poruchách srážlivosti krve a trombocytopeniích. Vnitřní užití není doporučováno ani lidem s nízkým tlakem. Pozor také na předávkování, které může vyvolat záchvaty.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]