První pomoc při zánětu močového měchýře, která dokáže ulevit

Infekce močového měchýře jsou nejčastějším typem infekce močových cest (UTI). Mohou se vyvíjet, když bakterie vstupují do močové trubice a cestují do močového měchýře. Močová trubice je trubice, která vylučuje moč z těla. Jakmile bakterie vstoupí do močové trubice, mohou se připojit ke stěnám močového měchýře a rychle se množit.

Výsledná infekce může způsobit nepříjemné příznaky, jako je náhlá nutkání k močení. Může také způsobit bolest při močení a křeče v břiše. Kombinace lékařské a domácí léčby může zmírnit tyto příznaky. Pokud se neléčí, infekce močového měchýře mohou ohrozit život. Je to proto, že se infekce může rozšířit do ledvin nebo krve.

Někdy je možné zánět v počátcích utnout a nedovolit, aby se rozšířil. S tím může pomoci například bylinka Lichořeřišnice nebo tablety Utipro plus, které dostanete koupit v lékárně bez lékařského předpisu. Vyplatí se mít je doma, pokud na záněty trpíte. Užívat je lze i jako prevenci. Jsou na přírodní bázi a vytvářejí ve střevech i močovém měchýři film, díky kterému nemohou na stěnách močového měchýře bakterie ulpívat a množit se. Přinášíme i další tipy, jak mimo tablet Utipro plus nebo Lichořeřišnice zánět řešit a najít úlevu.

Utipro plus = první pomoc při nekomplikované infekci. Doporučuje se začít užívat hned od prvních příznaků.

Brusinky

Také o brusinkách se traduje, že pomáhají vytvářet ochrannou bariéru v močovém měchýři, díky které se nemohou bakterie množit. Ovšem zda tomu tak je, nikdo skutečně neví, nikdy to nebylo 100% potvrzeno. Nicméně i lékaři doporučují pít brusinkový džus nebo čaj. Další možností jsou tobolky s výtažky brusinek. Většinou jde o doplňkovou léčbu. Kombinovat můžete s léky, které vám lékař předepíše. Brusinky se doporučuje užívat rovněž jako prevenci.

Jedlá soda

Doporučuje se vypít denně jednu skleničku vody s jednou lžičkou jedlé sody. Soda totiž snižuje kyselost moči, a tím pádem mírní nepříjemné příznaky, jako pálení, řezání a bolest při močení.

Hodně tekutin

Proč to pomáhá: Voda vyplavuje bakterie z močového měchýře. To pomáhá rychleji se zbavit infekce. Zředí také moč, takže močení může být méně bolestivé. Moč se skládá z odpadních produktů vašeho těla. Málo naředěná tmavá moč může být dráždivější a močení bolestivější, pokud se u vás objeví infekce močového měchýře. Zředěná moč má světlejší barvu a obvykle tolik nedráždí. Zmírňuje příznaky močových cest či močového měchýře. Pijte aspoň osm až deset sklenic vody denně. Omezte kofeinové nápoje, včetně kávy, čaje a sodovky. Čaj pouze bylinkový. Kofein může dráždit močový měchýř.

Křen a mléko

Podle starých babských rad funguje při léčbě příznaků: pálení, řezání při močení, obyčejný křen. Mnohem lepší je použít čerstvý, je silnější. Podle našich babiček byste měli nastrouhaný křen jíst co nejčastěji. Ale ještě účinnější je lžíci křenu zalít šálkem horkého mléka a nechat přibližně 10 minut louhovat, poté scedit a vypít po douškách. Kombinace křen a mléko má silně antibakteriální účinky.

Dále pomáhá teplo. Někdy i sám lékař doporučí teplou koupel. Pomoci vám může i vyhřívaná poduška či termofor. Rovněž si dejte pozor na příjem cukrů, protože ten podporuje zánět. Vhodné je rovněž zvýšit příjem vlákniny. Určitě začleňte i potraviny, o kterých je známo, že bojují se záněty: kurkuma, zázvor, skořice, hřebíček, křen. Může se stát, že vám Lichořeřišnice, Utipro plus, brusinkový džus, zvýšený pitný režim nepomohou a budete muset k lékaři, který předepíše antibiotika.

Fotografie: Freepik