Bobkový list skvěle chutná, léčí a pomáhá s detoxikací organismu

Fotografie: Pixabay.com

Bobkové listy jsou získávané ze stromu, který se nazývá vavřín vznešený. Známé jsou bobkové listy při použití v kuchyni, ale i v jiných oblastech. Bobkový list má totiž nespočet blahodárných účinků na náš organismus. Jaké to jsou?

K čemu se bobkový list používá?

Upotřebitelný je bobkový list v mnoha oblastech, mezi ty základní patří:

  • Použití při vaření: pro své intenzivní aroma se s oblibou používá do omáček, polévek, nebo při nakládaní různých druhů mas, zejména se hodí ke zvěřině.
  • Jako podpůrný lék při různých nemocech: odvar z bobkového listu se doporučuje popíjet lidem s revmatoidní artritidou, diabetem, nebo dnavou nemocí. Odvar připravíte ze lžičky sušených bobkových listů a 250 až 300 mililitrů vroucí vody. Tento léčivý šálek se doporučuje dopřávat si alespoň dva až tři týdny.
  • Při hubnutí a detoxikaci organismu: tato kůra by se měla dodržovat maximálně tři dny. Asi pět kusů sušených bobkových listů přelijte 250 mililitry horké vody, nechte odstát asi pět hodin a popíjejte. Tento odvar pomůže celkově urychlit metabolismus.

Další skvělé účinky bobkového listu

Výborně pomůže výluh z bobkového listu i při kožních problémech. Postačí v něm namočit gázu a přikládat například na aknózní pleť. Výluhem můžete oplachovat i pokožku hlavy, bobkový list totiž usnadní boj s lupy. Odvar ze čtyř velkých lžic bobkového listu a půl litru vody umožní i účinnou inhalaci při kašli a zahlenění. Uvolní dýchací cesty.

Nad nádobu s teplou tekutinou umístěte hlavu, přehoďte přes ni ručník a dýchejte léčivou páru. Ze lžičky čistého lihového alkoholu, 150 gramů kokosového oleje a svou lžic sušeného bobkového listu vytvoříte i mast, která přijde vhod v momentech, kdy budete potřebovat zklidnit podrážděnou pokožku, například od slunečního záření, při alergických projevech, či poštípání hmyzem.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]