Na zápal plic a další dýchací potíže pomůže léčivý sirup z jehličí

Fotografie: Freepik

Doma si snadno a rychle můžete udělat sirup z jehličí, který vám pomůže od problémů s průduškami, nebo onemocněním dýchacích cest. Stejně pomáhá při bronchitidě nebo při léčbě pneumonie. Posiluje imunitní systém a chrání organismus před chřipkou a nachlazením.

Stačí si venku v lese nasbírat jehličí

Fotografie: Pixabay

Tento účinný lék na všechny neduhy s dýcháním si můžete vyrobit snadno doma. Budete potřebovat jen:

  • Čerstvé jehličí: množství závisí na tom, kolik sirupu budete chtít udělat
  • Organický med: nejlépe domácí z místní farmy, kde dělají med z pylu a ne cukru

Jehličí musíte nejdříve pořádně umýt od všech nečistot. Umístěte ho na čistý hadřík a osušte. Ještě lépe uděláte, pokud necháte jehličky na látce 24 hodin volně uschnout. Poté si vezměte čistou nádobu a střídavě do ní vkládejte jehličí a med – vrstvěte jako na dortu. Poslední vrstva by měla být medová.

Fotografie: Pixabay

Nádobu nenaplňujte až po okraj, ale nechte si asi dva centimetry volného prostoru, aby se dal obsah snadno protřepat. Pevně nádobu uzavřete a uschovejte na teplém místě po dobu 40 dní. Každý den byste neměli zapomenout nádobu protřepat.

Skladujte poté sirup v ledničce, má dlouhou trvanlivost. Používejte ho 3x, nalít si ho můžete třeba do čaje. Někteří lidé místo medu dávají cukr, hlavně kvůli delší trvanlivosti.

Med má ale spoustu dobrých vlastností, proto je lepší ho použít. Zcela bez chemie bude samozřejmě med z místní farmy, který nebude obsahovat žádné tělu neprospěšné látky.

Existují různé varianty sirupů

Fotografie: Freepik

Na sirup by se měli natrhat jen mladé výhonky, které mají zelenou barvu. Neměly by být delší než 10 centimetrů. Takové obsahuje éterické oleje ve vysoké koncentraci, protože sbírejte jehličí v květnu nebo červnu.

Dalším z receptů může být sirup ze smrkového jehličí. Krom jehličí potřebujete cukr (nebo med), chemicky neošetřený citron, zavařovací sklenici většího objemu, celofán, provázek, cedník a láhev na hotový sirup.

Postup je stejný jako u prvního receptu, tady ještě přidáváte plátky citronu i s kůrou. Cukr můžete přidávat i během louhování. Hrdlo se poté zakryje celofánem a obmotá provázkem. Sklenici postavte na slunné místo a nechte louhovat 2-3 týdny – vytvoří se hustá šťáva. Hotový sirup se přecedí ho lahví a skladujte v ledničce. Užívá se nejen preventivně, ale také při léčbě nachlazení nebo chřipky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]