Pokud rádi pečete různé lahůdky, pravděpodobně je vaše trouba v neustále permanenci. Zasluhuje si však čas od času i pravidelnou údržbu, aby vypadala stále jako nová a fungovala tak jak má. Přinášíme vám několik tipů, díky kterým spotřebič vyčistíte snadno a levně. Vše, co potřebujete, máte přímo pod nosem.
Jaké metody pomohou vyčistit mastnotu v troubě?
Až budete příště pečovat o svou troubu na pečení, vyzkoušejte tyto tipy na její čištění:
- Citron: je ideálním přírodním prostředkem k odmaštění trouby. Kromě jiného příjemně spotřebič provoní. Postupujte tak, že si překrojíte citrusy na polovinu a dužinou pak přetřete vnitřní plochy trouby. Necháte chvíli působit, pak na stěny nastříkáte směs vlažné vody a bílého octa, a nakonec setřete navlhčeným hadříkem.
- Staré noviny: i denní tisk, který jste již dočetli, má své uplatnění v čistění trouby. Z dvou listů novin vytvořte kouli, tu lehce navlhčete vodou a třete znečištěné plochy trouby, dokud nebudou čisté. Posléze jen opláchněte vodou a setřete hadříkem.
- Sůl a jedlá soda: tyto dvě přírodní suroviny jsou přímo zázračné a skvěle pomohou v kdejaké domácnosti. Jejich užití je skutečně všestranné. Směs k očistě spotřebiče zhotovíte tak, že promícháte jednu lžíci hrubé soli s půl lžící jedlé sody. Pak přidáte trochu vody a vytvoříte hustější pastu. Tu nanesete na nečistoty a necháte působit asi hodinu. Dále jen setřete plochy v troubě vlhkým hadříkem nebo houbičkou.
- Bílý ocet: trouba bude vypadat jako nová, pokud použijete k jejímu čistění i bílý vinný ocet. Směs připravíte tak, že si zředíte půl sklenice vinného octa spolu s litrem vody. Následně roztok aplikujete pomocí rozprašovače na troubu, necháte působit asi pět minut a vše nakonec setřete houbičkou.
- Jílový kámen: k dostání je v drogistickém zboží na e-shopech, nebo v prodejnách. Ulpívající nečistoty snadno odstraníte tak, že přetřete mokrou houbičkou přes jílový kámen a pak navlhčíte povrch spotřebiče. Po tomto procesu by neměl být problém zaschlou mastnotu setřít hadříkem.
Efektivní metody, které pomohou odstranit nečistoty z povrchu roštů a dvířek trouby
Svou pozornost zaměřte i na rošty v troubě, nejen na její povrch. Inspirujte se jedním z těchto tipů na odmaštění mřížek.
- Kombinace vinného bílého octa a jedlé sody: postupujte tak, že na rošty nastříkáte pomocí rozprašovače vinný ocet a pak povrch posypete ještě jedlou sodou. Nechte působit několik minut, a nakonec jen opláchněte teplou vodou.
- Marseille mýdlo: menší množství nastrouhaného mýdla promíchejte s teplou vodou v lavoru a namočte do roztoku houbičku. Tou pak setřete mastnotu na roštech.
A nakonec zkuste ještě metodu jednoduchou, díky které dokonale vyčistíte dvířka trouby. Spotřebič zahřejte na cca 50 °C, pak vypněte a na vnitřní část dvířek naneste pastu z jedlé sody a několika kapek vody. Doba působení se odhaduje na cca 5 až 10 minut. Po setření bude povrch jako nový.