Jednoduchá metoda, jak odstranit z oblečení nebo koberce skvrny a nečistoty. Stačí použít jeden ze speciálních domácích roztoků

Fotografie: Freepik

Červené víno – nepřítel všech tkanin

Ti, kteří mají s červeným vínem již nějaké zkušenosti, dobře vědí, že odstranit jej z látky bývá vždy problém. Skvrny bohužel často zůstávají viditelné i po opakovaném čištění a drhnutí a někdy dokážou zničit i zcela nový oděv nebo koberec. Možná ale existují účinné triky, které vám pomohou tuhle nezáviděníhodnou situaci zvládnout a skvrn se nadobro zbavit. Co zaručeně pomůže?

Marseillské mýdlo

Fotografie: Freepik

Navlhčete marseillské mýdlo studenou vodou a natřete jej odolné skvrny. Nechte krátce působit a poté lze oděv prát v pračce na 40 ° C. Nepoužívejte na skvrnu žádnou houbičku, ani ji nedrhněte kartáčkem, mohli byste skvrnu spíše ještě více zapracovat do látky. Po vyprání zkontrolujte, že se skvrna zcela vyprala, případně celý postup ještě jednou zopakujte.

Alkohol a bílý ocet

Pokud se víno vylilo na skutečně jemnou a náchylnou látku, může pomoci ocet v kombinaci s alkoholem. Před praním látky smíchejte trochu alkoholu s bílým octem a směs nalijte na skvrnu. Nechte krátce působit a poté dejte prádlo do pračky a perte na vhodný program. Tento trik velmi účinně funguje také na inkoustové, mastné a krvavé skvrny.

Fotografie: Freepik

Perlivá voda

Někdy se stane, že vás nepříjemná nehoda s vylitým vínem zaskočí v restauraci nebo na místě, kde nemáte přístup k vhodným čisticím prostředkům. Co v takové chvíli? Není třeba panikařit. Alternativou k výše uvedeným tipům může snadno být perlivá voda. Nalijte několik kapek perlivé vody na místa politá červeným vínem a poté je jemně otřete. Skvrny budou hned méně výrazné a po příchodu domů můžete dát oblečení bez obav prát.

Perkarbonát sodný

Perkarbonát sodný je zvláště účinný při odstraňování skvrn od vína. Tento produkt je díky svým bělícím vlastnostem ideální pro praní tkanin s odolnými skvrnami. Jeho použití navíc nezabarví barevné oblečení, takže jej snadno můžete využít i při běžném praní prádla jako součást ekologického pracího prostředku. Jak na to? Špinavou látku namočte do vody, ve které je rozpuštěný perkarbonát sodný. Nechte zde prádlo několik minut odležet a poté jej vyperte, jak jste zvyklí.

Fotografie: Freepik

A co koberec?

I na koberci se skvrn snadno zbavíte. Použít můžete třeba citronovou šťávu. Čerstvě vymačkanou šťávu aplikujte přímo na skvrnu a nechte ji pár minut působit. Po několika minutách si vezměte na pomoc obyčejnou vodu a mýdlo a skvrnu snadno pomocí hadříku odstraníte.

Velmi efektivní způsob je také nastříkat na skvrnu ihned pěnu na holení. Dobře ji rozetřete, aby pronikla do textilního vlákna, a poté nechte působit pět minut. Po uplynutí této doby vezměte čistý hadřík namočený v horké vodě a skvrnu silně vydrhněte do sucha.

Zdroj: Goodhousekeeping

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]