Tento recept na jednoduchý pečený jogurt si ihned zamilujete. Okouzlí vás totiž svojí intenzivní mléčnou chutí, kterou doplňuje ta správná jemnost.
Také vás láká upéct si něco dobrého a už nechcete stále dokola tvořit ze stejných receptů? Máme pro vás řešení! Tento jednoduchý recept na pečený jogurt si totiž ihned zamilujete. Nejenže svojí jedinečností okouzlí vaše chuťové buňky intenzivní mléčnou chutí, jeho příprava vám nezabere více než hodinu vašeho drahocenného času. Navíc nepotřebujete žádné ingredience, které jsou často nedostupné. Nyní již postupujte podle receptu níže.
Ingredience
Nejprve si připravte veškeré potřebné ingredience. Na tomto receptu je dobré, že si můžete nastavit takovou sladkost, jakou máte rádi. Proto v případě, že by se vám pečený jogurt zdál málo sladký, neváhejte přidat více cukru. Budete tedy potřebovat:
- 4 velká vejce
- 110 gramů cukru (podle chuti klidně více)
- Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- Několik kapek citronové šťávy
- 60 gramů kukuřičného škrobu
- 2 špetky soli
- 430 gramů 5% řeckého jogurtu (můžete ho nahradit běžným jogurtem nebo zakysanou nízkotučnou smetanou, kterou předem oddělíte od syrovátky)
- Moučkový cukr na ozdobu.
Postup
Až se může zdát, že je postup zdlouhavý, ve skutečnosti nezabere moc času. Nejpomalejší částí bude především pečení v troubě, ale přitom můžete dělat i jiné činnosti, takže o svůj čas nijak nepřijdete. Snažte se však směs v troubě stále kontrolovat, aby nedošlo ke spálení této dobroty. Nyní již postupujte dle tohoto postupu:
- Nejprve oddělte bílky a žloutky.
- Nyní přidejte do žloutků cukr a šlehejte směs několik minut mixérem na vysoké otáčky, dokud nejsou nadýchané a bělavé.
- Následně do směsi vmíchejte kukuřičný škrob, nastrouhanou citronovou kůru a řecký jogurt. Opět mixujte mixérem, nyní pouze při nízkých otáčkách, dokud nebude hmota opět hladká.
- Vezměte bílky, přidejte do nich 2 špetky soli a několik kapek citronové šťávy a mixérem vyšlehejte ingredience společně na sníh.
- Do jogurtové směsi postupně (po malých dávkách) vmíchejte bílkovou pěnu a poté výslednou hmotu míchejte stěrkou krouživými pohyby.
- Vzniklou směs přeneste nejlépe do kulaté nádoby, kterou vyložíte papírem na pečení. Snažte se ji rozetřít rovnoměrně a pak ji propíchejte dřevěnou špejlí, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
- Pečený jogurt vložte do vyhřáté trouby na přibližně 60 minut a pečte dozlatova na 160-170 °C. Zda je jogurt hotový můžete zkontrolovat také pomocí párátka. Pokud povrch jogurtu příliš rychle hnědne, můžete jej přikrýt pečicím papírem nebo alobalem.
- Uvařený jogurt nechte vychladnout ve vypnuté troubě. Po vychladnutí ztuhne a získá ten správný, avšak neobvyklý, tvar.
- Poté ho už jenom vyjměte z plechu, odstraňte od pečicí papír a položte dobrotu na talíř. Pro lepší chuť a vzhled jej posypte moučkovým cukrem.
- Nyní můžete porcovat, nechte si chutnat!