Bez různých chlebíčků a jednohubek se v naší zemi neobejde zřejmě žádná oslava. Proč si je tedy nedopřát i jako chutnou večeři s rodinou.
Češi jednohubky miluji. A to téměř v jakémkoli provedení. Receptů existuje nespočet, ale pokud některý z nich obsahuje salám, bývá o to oblíbenější . Tento recept mívá často takový úspěch, že bývá vyžadován opakovaně poměrně v krátkých intervalech. Tento postup můžete připravit jako jednohubky na oslavu či pro milou návštěvu, nebo stejně dobře i jako zapečené sendviče pro rodinu k večeři.
Suroviny pro přípravu salámových jednohubek
- 250 gramů salámu nebo párků
- 100 gramů tvrdého sýra
- 1 zelenou cibulku s natí
- 2 lžíce oleje na smažení
- 2 lžíce kečupu
- Špetka cukru
- Špetka soli
- 100 gramů zakysané smetany
- 100 gramů kvalitní majonézy
- Pepř podle chuti
- Zelené bylinky na ozdobu
- Rohlík, nebo jiné pečivo nakrájené na plátky
Postup přípravy salámových jednohubek
Salám nebo parky umelte v mlýnku na maso popřípadě nastrouhejte na hrubším struhadle. Tvrdý sýr rovněž nastrouhejte na hrubo. Zelenou část cibulky nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je se salámem i sýrem. Zbytek cibulky nakrájejte najemno a nasypte cibulku na rozpálenou pánev se lžíci oleje na smažení.
Snažte cibulku do zrůžovění. Pak k ní přidejte kečup, cukr a sůl. Podle chuti můžete přidat i malinko černého pepře. Smažte další tři minuty. Cukr zkaramelizuje a pomazánka tak získá neopakovatelnou chuť.
Pak vypněte oheň a nechte horkou směs vychladnout. Vlažnou ji můžete smíchat s ostatními surovinami. Přidejte zakysanou smetanu a majonézu podle chuti. Poměr je na vás. Pokud chcete méně tuku, dejte víc smetany, nebo i bílého jogurtu.
Vše smíchejte a případně přisolte nebo připepřete. Konzistence by neměla být příliš tekutá, pokud jste to trochu přehnali s jogurtem, smetanou nebo majonézou. Můžete pomazánku zahustit trochou strouhanky.
Vymažte pekáč druhou lžící oleje a vyskládejte na něj na plátky nakrájené pečivo. Na každý plátek pečiva dejte tolik pomazánky, aby byl zcela pokrytý. Troubu předem vyhřejte na 200 stupňů Celsia a dejte do ní jednohubky péct zhruba na 7 minut podle toho, jak silné plátky pečiva jste nakrájeli. Hledejte aby se okraje nespálili. Když začnou hnědnout, je ten správný okamžik jednohubky z trouby vyndat. Na ozdobu je pak posypte nasekanými bylinkami.
Tipy na závěr
Pokud chcete mít jednohubky extra křupavé, dejte je tak na tři minuty do trouby bez náplně. Můžete je trochu pokapat malým množstvím oleje i na horní straně. Plátky pečiva se opečou a teprve pak na ně dejte pomazánku. Pokud také zastaváte názor, že se jí i očima, vymyslete barevnou oblohu ze zeleniny. Nemusí být přímo na horkých jednohubkách. Může být klidně na talířku vedle a každý si vybere co mu chutná.