Sekanou si jistě pamatujete ještě ze školních let, kdy vám ji vaši rodiče dávali na výlety jako svačinu. Nyní si ji můžete udělat sami z krůtího masa.
Jaký máte názor na krůtí maso a sekanou? Jestliže máte obojí rádi, není jediný důvod, proč tyto věci nespojit dohromady. Nejen, že je krůtí maso lahodné, zároveň vás nevyjde ani moc draho. Jakmile z něj navíc připravíte sekanou, vydrží vám v lednici klidně i několik dní a nebudete se tak muset stresovat s dalším vařením.
Ingredience a postup přípravy pokrmu
Budete potřebovat:
- Okolo dvou kil mletého krůtího masa
- Dvě lžíce olivového oleje
- Sto padesát gramů jemného kečupu
- Dvě středně velké cibule (Je jen na vás, jestli dáte přednost červené či obyčejné cibuli)
- Tři vejce
- Jednu lžičku rajčatového protlaku
- Sto padesát mililitrů domácího kuřecího vývaru
- Strouhanku
- Mletý černý pepř dle chuti
- Sůl dle chuti
- Tymián a jiné bylinky dle vaší chuti
- Nůž
- Pánev
- Větší mísu
- Obdélníkovou formu na pečení sekané
Nejprve si můžete připravit cibuli. Celou ji oloupejte a odkrojte z obou stran její konce. Nakrájejte ji na co nejdrobnější kostičky dovedete a na rozpáleném oleji ji začněte smažit. Během smažení ji okořeňte solí, pepřem, tymiánem a popřípadě i jinými bylinkami. Do směsi přidejte rajčatový protlak a kuřecí vývar. Dobře vše několikrát promíchejte.
Chutná lahodně k mnoha přílohám
Nyní si vezměte větší mísu, ve které budete vše dohromady míchat. Mleté krůtí maso vytáhněte z obalu a do mísy jej vložte. Přidejte ještě teplou směs, jež jste vytvořili v pánvi a rukama hněťte, dokud se nevytvoří jednolitá směs. Budete to mít o dost jednodušší, pokud vlastníte formu na pečení obdélníkového tvaru.
V takovém případě jen celou směs do formy vložte a uhlaďte ji. Jestliže ji ale nemáte, můžete si poradit i jinak. Stačí vám k tomu libovolný plech, na který směs z masa umístíte. Následně se už jen snažte co nejlépe vytvarovat sekanou. Vezměte si kečup a povrch sekané jím rovnoměrně potřete.
Troubu si předehřejte nejlépe na 160 stupňů a sekanou v ní nechejte péct okolo 1 a půl hodiny. Jakmile to budete mít, můžete ji okamžitě podávat. Jako příloha se k ní hodí obyčejné brambory, bramborová kaše, nějaký salátek či zelenina nebo jen úplně obyčejný chleba. A pokud máte chuť čistě jen na ni, nemusíte se stydět ji sníst jen tak, bez ničeho. Dobrou chuť!