K odpolední kávě s přáteli není nic lepšího než kousek sladkého koláče. Naučte se fenomenální recept na tvarohový koláč, který vás nikdy neomrzí.
Zeptáte-li se takřka kohokoliv, čí jídla mu nejvíce chutnají, většina lidí odpoví, že ta od babičky (nebo od maminky). Nehledejte za tím žádné složitosti, hlavní důvod je v poctivosti jejich kuchyně. Do jídel totiž nepřidávají nejrůznější náhražky a odtučněné výrobky, ale poctivé, plnotučné ingredience. Zapište si následující recept na tvarohový koláč, o nějž se podělila jedna z babiček. Jeho lahodná chuť a podmanivá vůně vám zaručí úspěch u kteréhokoliv strávníka.
Suroviny potřebné pro přípravu koláče:
- 400 gramů hladké mouky
- 80 gramů cukru krupice
- 30 gramů moučkového cukru
- 180 gramů pravého másla
- 720 gramů plnotučného tvarohu
- 200 gramů zakysané smetany
- 60 gramů škrobu
- 10 gramů prášku do pečiva
- 6 kusů vajec
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Postup přípravy těsta a náplně
V prvním kroku si k ruce vezměte středně velkou mísu, do které rozklepněte 2 celá vejce. Ta se špetkou soli vyšlehejte a následně k nim přidejte 80 gramů krupicového cukru a sáček vanilkového cukru. Směs opět důkladně našlehejte. Do našlehaných vajec s cukrem zašlehejte i rozpuštěné pravé máslo. Do proseté hladké mouky vmíchejte prášek do pečiva a sypkou směs po částech zašlehávejte do vajec s cukrem a máslem.
Až vypracujete hladké těsto bez hrudek, rozdělte si ho na dvě přibližně stejně velké části. Obě části zabalte do samostatných mikrotenových sáčků a jednu polovinu vložte do mrazničky a druhou polovinu vložte do chladničky.
Těsto nechte odpočívat asi 30 minut. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Ve středně velké míse si smíchejte 60 gramů škrobu s 30 gramy moučkového cukru, zbylými 4 vejci a zakysanou smetanou. Směs vyšlehejte za pomoci ručního tyčového mixéru.
Nyní si k ruce vezměte vyšší plech na pečení a vyložte ho pečícím papírem. Jako první do něj vložte těsto, které jste nechali odpočívat v lednici. To rovnoměrně rozprostřete po celé ploše plechu a rovněž z něj vytvořte asi 1 cm vysoké okraje.
Na připravené těsto rozetřete tvarohovou náplň. Jako poslední vrstvu koláče nastrouhejte těsto, které jste nechali odpočívat v mrazničce. Koláč pečte asi 30 – 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.