V současné době, kdy spousta rodin potřebuje šetřit z důvodu zvyšování cen energií, se oplatí naučit se vařit levné pokrmy z brambor.
Původní domovinou brambor jsou podhorské a horské oblasti And v dnešním Peru. Do Evropy se dostaly v souvislosti s objevením amerického kontinentu v průběhu 16. století. Je zajímavé, že jejich přijetí Evropany nebylo bez problémů. Lidé je považovali za nečisté a zdraví ohrožující, a to dlouhých 200 let. Teprve v 18. století byly brambory vzaty na milost a postupně hospodářsky využívány. Jejich obliba postupně rostla. Dnes patří brambory k běžnému jídelníčku moderního člověka.
Brambory a jejich výživové hodnoty
Na světě existuje na 4 tisíce odrůd brambor, ale pro běžné využívání slouží jen desítky z nich. Hlízy mohou různý tvar – kulatý, podlouhlý i zakroucený. Také barva je odlišná – od světlé dužniny až po žlutou, narůžovělou. Ze 75 % brambory tvoří škrob. Najdeme v nich také bílkoviny, tuky a vlákninu. Z minerálních látek je to mangan, železo, zinek, měď, fosfor, vápník, draslík a hořčík. Z vitamínů je to hlavně C, B1, B2 a PP. Jeden kilogram brambor stojí v obchodech průměrně okolo 20 korun. Jedná se tedy o poměrně levnou potravinu.
Křupavé palačinky z brambor
Pokrmy z brambor jsou výživné a chutné. Je možné je připravit nasladko a i naslano. Dnes si připravíme křupavé bramborové palačinky se zakysanou smetanou.
Co budete potřebovat
- 200 g brambor
- 1 celé vejce
- 15 g jarní cibulky
- Zakysaná smetana, tvaroh
- sůl a kopr na ochucení
- rostlinný olej na smažení.
Postup přípravy
- Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme je do misky s osolenou studenou vodou na 15 minut. Potřebujeme totiž, aby se z nich vyloučil škrob.
- Jarní cibulku si nakrájíme nadrobno a smícháme je se škrobem z postrouhaných brambor. Doplníme celým vejce.
- Do směsi přidáme nastrouhané brambory a osolíme.
- Na rozehřáté pánvi na rostlinném oleji smažíme do zlatova placky.
- Na talíři pak hotové palačinky zdobíme zakysanou smetanou, tvarohem a posekaným koprem.
Bramborové karbanátky se sýrem
Kromě smažených palačinek si můžeme z brambor připravit také bramborové karbanátky plněné sýrem. Budou chutným obědem nebo teplou večeří.
Co budete potřebovat
- 650 g brambor
- 5 žloutků
- 50 g mozzarelly
- 30 g strouhaného tvrdého sýra
- jarní cibulka, zelená petrželka, 1 zelená nebo červená paprika
- sůl, pepř na ochucení
Postup přípravy
- Brambory ve slupce omyjeme a uvaříme doměkka.
- Pak je necháme vychladnout, oloupeme je a propasírujeme nebo najemno postrouháme.
- Postrouhané brambory dáme do misky, přidáme postrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř.
- Doplníme nakrájenou jarní cibulkou a zelenou petrželkou a paprikou.
- Vytvořenou směs dobře propracujeme a vytvoříme se pět karbanátků.
- Z karbanátků utvoříme placky s prohloubeninou, do které dáme mozzarellu a žloutek. Osolíme.
- Rozehřejeme si troubu na 180 °C a v ní pak karbanátky upečeme, až žloutek ztuhne.