Fantastický ořechový koláč podle poctivého receptu z dob ČSSR: Moje babička ho pekla při každé příležitosti

Ořechový koláč upečený na plechu

Buchty, koláče, řezy… Ke snídani, svačině či k odpolední kávě si všichni alespoň občas rádi zamlsáme. Také už cítíte oříškovou vůni?

Situaci, kdy řešíme, co dát rodině ráno k snídani, dětem do školy na svačinu, nebo co si vzít do práce jako „jednohubku“, známe asi všichni. Času zpravidla není nazbyt, proto rádi sáhneme po rychlém receptu. Bleskový koláč à la „vše jen smíchám“ představuje ideální volbu. Několik málo surovin, deset minut času, jedna mísa, jedna vařečka nebo stěrka. To vám naprosto stačí.

Ořechový koláč „než bys řekl švec“

Surovin, které dokáží naše zákusky skvěle obohatit, je celá řada. Mezi velmi oblíbené patří například vanilka, skořice, kakao… a také oříšky. Základ našeho bleskového koláče tvoří právě vlašské ořechy, kakao, skořice a marmeláda, tedy skvělá kombinace chutí, vůní a textur. Ovšem pozor! Oříšky nejsou tentokrát jen uvnitř, ale i na povrchu. Výsledný dezert je tedy nejen vláčný a jemný, ale i křupavý.

Ingredience:

  • Hladká mouka – 400 g;
  • Cukr krystal – 200 g;
  • Prášek do pečiva – 1 balení;
  • Kakao – 2 polévkové lžíce;
  • Olej – 2 dcl;
  • Vejce – 2 ks;
  • Mléko – 3 dcl;
  • Marmeláda – 1 čajová lžička;
  • Mletá skořice – 1 čajová lžička;
  • Mleté vlašské ořechy – 1 hrnek;
  • Celé ořechy na posypání.
Jemný tvarohový koláč s modrým kvítkem krájení

Tento nadýchaný tvarohový koláč z levných přísad chutná jako z luxusní cukrárny. Je hotový do 10 minut

Vlašské ořechy

Postup:

  • Do větší mísy nasypte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Přisypte kakao a vlašské ořechy.
  • Přidejte celá vejce a mléko (vejce můžete v mléku rozšlehat).
  • Jemně vmíchejte olej.
  • Do vzniklého těsta nasypte skořici.
  • Nakonec přidejte ještě marmeládu.
  • Těsto na ořechový koláč míchejte, až bude vláčné a bez hrudek.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Připravte si plech s vyšším okrajem. Velikost plechu: zhruba 20 x 30 centimetrů.
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • Na plech vylijte těsto.
  • Celý povrch zasypte celými oříšky.
  • Bleskový koláč pečte při 180 stupních 25-30 minut. Doba pečení závisí také na vaší troubě.
  • Upečení zkontrolujte píchnutím špejlí doprostřed koláče. V momentě, kdy je špejle téměř suchá, můžete koláč nechat „dojít“ ve vypnuté troubě.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*