Kuchyňský sporák je místem velkého a častého znečištění a to hlavně proto, že polévky a omáčky, které vaříme, často stříkají.
Znečištění od omáčky nebo tuku na naší kuchyňské lince je nejen nevzhledné, ale může být také velmi nehygienické. I když se to tak nemusí zdát, protože v ní denně umýváme nejen nádobí, ale i okolní povrchy, kuchyně není vůči špíně imunní. Naopak. Právě zde se největší množství bakterií a špíny hromadí a to často bez našeho povšimnutí.
Zbytky potravin mohou způsobit nepříjemný zápach
Kromě nepořádku také zbytky jídla na našem hořáku mohou způsobit následné připálení a vznik nepříjemného zápachu. To je hlavní důvod, proč je potřeba plynové sporáky pravidelně čistit.
Nedostatečná čistota plynového sporáku totiž může mít za následek i malý plamen, který následně ovlivní celé naše vaření. Plameny jsou nejen slabé, ale i velmi nepravidelné. Zbytky jídla mohou zůstávat i na našich hrncích a tím je znehodnocovat.
Pro pečlivý úklid našeho plynového sporáku si doma můžeme jednoduše připravit prostředek, který nám s tím pomůže. Na jeho přípravu budeme potřebovat marseillské mýdlo a 2 litry vody. Do velké mísy si mýdlo jednoduše nastrouháme na vločky. Následně do ní přidáme vodu, kterou si předem uvaříme. Díky tomu dojde k jeho rozpuštění. Do nádoby poté jednoduše hořáky umístíme a necháme směs 30 minut působit.
Při silném znečištění vezměte do ruky ocet
Po půl hodině vezmeme použitý kartáček na zuby a odolné skvrny s jeho pomocí vyčistíme. Před umístěním zpět na sporák jednotlivé hořáky ještě opláchneme pod studenou vodou a osušíme čistým hadříkem.
Postup opakujeme ideálně jednou týdně, abychom zamezili nadměrnému znečištění našeho kuchyňského spotřebiče. Pokud potřebujeme účinnější prostředek, můžeme do mýdlové vody přidat také jedlou sodu a bílý ocet.
Stejný přípravek se hodí i na očištění připálených hrnců nebo pánví. Jestliže máme sporák, který je starý a jeho znečištění je dlouhodobějšího charakteru, připravíme si silnější prostředek. Na něj budeme potřebovat 2 šálky bílého octa, 2 lžíce jedlé sody a půl šálku hrubé soli. Vše smícháme ve velké míse, do které rošty přes noc namočíme. Druhý den je jednoduše opláchneme studenou vodu a umístíme zpět na sporák.
Zdroj: Goodhousekeeping