Jedním z populárních mýtů o cukrovce je, že ovoce by se nemělo konzumovat, pokud chcete udržet hladinu cukru v krvi v normálních mezích. Ovoce sice cukry obsahuje, ale rozhodně není důvod k obavám. Ovoce je plné minerálů, vitamínů, antioxidantů a dalších živin, včetně zdraví prospěšné vlákniny, která reguluje hladinu cukru v krvi a tím také chrání před diabetem typu II. Mimo jiné vláknina pomáhá k pocitu sytosti, čímž zamezuje nezdravému přejídání.
Nicméně stejně jako další jídlo, i ovoce by se mělo konzumovat s rozumem. Nejlepší je konzumovat ovoce v jeho přirozené formě, protože se vyhnete konzumaci zpracovaného ovoce s přídavkem cukru.
1. Bobulovité ovoce
Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky či jahody patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a všeobecně platí za superpotraviny. Vhodné jsou i pro diabetiky.
2. Třešně
Stejně jako bobulovité ovoce mají i třešně nízký GI a jsou plné antioxidantů. Mimo to jsou výtečnou prevencí srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky.
3. Broskve
I broskve patří do stravy diabetika. Obsahují vitamín A, B, C, E, vlákninu, draslík a hořčík. Jejich kalorická hodnota je minimální. Pouze 43 kcal na 100 gramů. Jsou plné vlákniny, která prospívá střevům a působí proti zácpě, jsou také močopudné, takže ulevují ledvinám.
4. Meruňky
Meruňky rovněž platí za dietní ovoce a jsou skvělým zdrojem vlákniny. Obsahují i skupinu vitamínu B, který posiluje nervy. Regulují dokonce srdeční tep a tlak a jsou prevencí Alzheimerovy choroby.
5. Jablka
Jsou pro diabetiky požehnáním, protože obsahují vlákninu a vitamín C. Vhodné je konzumovat jablka i se slupkou a neloupat je, právě ta je bohatá na antioxidanty.
6. Pomeranče
Pomeranče pomáhají normalizovat krevní tlak díky obsahu folátu a draslíku. Obsahují rovněž vitamín C a vlákninu. Pomeranč konzumujte celý, ale výtečná je i šťáva z pomerančů.
7. Hrušky
Dalším skvělým doplňkem diabetického jídelníčku jsou hrušky. Vynikající zdroj vlákniny a vitamínu K. Mimo jiné hrušky mají schopnost odstraňovat toxiny z těla.
8. Kiwi
Kiwi je vynikajícím zdrojem vlákniny, draslíku, hořčíku, fosforu, železa a vitamínu C a K. Kiwi zrychluje metabolismus a produkci hormonů, podporuje růst kostí, chrání tělo před poškozením volnými radikály, posiluje imunitu, pomáhá při paradentóze, zamezuje zácpě, snižuje cholesterol, prospívá očím. V kiwi je cca 12 g sacharidů na 100 g ovoce, přičemž poměr mezi glukózou a fruktózou je 1:1. Pro doplnění energie je tedy vhodné hned ráno a dodá cukry jak do jater, tak do svalů.
9. Granátová jablka
Ze všech druhů ovoce mají právě granátová jablka nejlepší kombinaci antioxidantů. Chrání před volnými radikály i chronickým onemocněním.
10. Guava
Rovněž guava (kvajáva) má nízký GI, je to ovoce plné zdraví prospěšných látek a vlákniny. Pomáhá snižovat riziko zácpy a vzniku diabetu typu II. Guava má vyšší koncentraci lykopenu – antioxidant, který bojuje s rakovinou prostaty – více než jakékoliv jiné ovoce či zelenina, včetně rajčat a melounu. Podle studie I-Shou University může konzumace guavy bez kůže u diabetiků snížit absorpci cukru v krvi.
Obrázky: pixabay