Dvoubarevný dort s kakaovým korpusem a tvarohovým srdcem se vám rozplyne na jazyku. Jedná se o vláčný, nadýchaný a zároveň sytý zákusek.
Nejlepší narozeninové dorty jsou ty domácí. I přesto, že se ne vždy podaří a leckdy vypadají hůře než ty kupované, jsou pečené s láskou. Vědomí, že vám na oslavenci záleží, je vždy cennější, než sebechutnější a nazdobenější dezert od vyučeného pekaře. Proto neváhejte a vrhněte se do přípravy domácího dortu. V tomto případě se jedná o dvoubarevný, nadýchaný a sytý zákusek, který má tvarohový střed a kakaový základ. Dekorovat ho můžete šlehačkou, ovocem i kousky čokolády.
Ingredience potřebné pro přípravu:
Na první těsto si nachystejte:
- 80 gramů cukru krupice
- 200 gramů bílého jogurtu
- 180 gramů hladké mouky
- 10 gramů prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce pravého kakaa
- 2 polévkové lžíce oleje
- špetka soli
- 2 kusy vajec velikosti M
Na druhé těsto si připravte:
- 350 gramů plnotučného tvarohu
- 2 kusy vajec velikosti M
- 1 čajová lžička vanilkového aroma
- 50-100 gramů moučkového cukru (množství volte dle svých chuťových preferencí)
- 2 polévkové lžíce krupice
Postup přípravy dvoubarevného dortu krok za krokem:
Pro přípravu dvoubarevného dortu budete potřebovat pečicí formu o průměru 20 centimetrů. Jestliže zvolíte větší, přiměřeně znásobte i množství ingrediencí. V prvním kroku přípravy si nachystáte těsto na kakaový korpus. Do větší mísy rozklepněte 2 celá vejce a přidejte k nim špetku soli a cukr krupici. Vejce s cukrem následně 3 minuty šlehejte ručním šlehačem na nejvyšší otáčky. Potí k nim za stálého šlehání zapracujte bílý jogurt.
Do směsi dále zašlehejte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a 2 polévkové lžíce pravého kakaa. Až budete mít všechny suroviny zpracované, přidejte do těsta 2 polévkové lžíce oleje a opět prošlehejte.
Hotové těsto dejte stranou a k ruce si vezměte druhou mísu. V té si připravíte tvarohové těsto. Měkký plnotučný tvaroh dobře prošlehejte se dvěma vejci a moučkovým cukrem. Celkové množství cukru zvolte dle svých chuťových preferencí.
Jakmile získáte hladkou a homogenní směs, přidejte do těsta čajovou lžičku vanilkového aroma a 2 polévkové lžíce krupice. Vše opět dobře prošlehejte. Jakmile budete mít obě těsta připravená, vyndejte si formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte pravým máslem a vysypte moukou nebo krupicí. Pokud nemůžete dát na dno formy pečicí papír, jednoduše ji vymaže a vysypte celou.
Do formy následně nalijte kakaové těsto a pomocí stěrky ho rovnoměrně rozprostřete. Dále si k ruce vezměte tvarohové těsto, které naneste s pomocí polévkové lžíce do středu formy. Dort pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40-50 minut. Předtím, než ho vyndáte, pomocí špejle otestujte, zdali je propečený. Hotový dort nechte zchladnout na pokojovou teplotu a dekorujte šlehačkou a ovocem, popřípadě ho pouze pocukrujte a servírujte jako zákusek ke kávě.
Napište komentář