Banány poskytují nepřeberné množství možností, jak je upravit. Pojďte si s námi užít recept, který v našich končinách zatím není tak známý jako banánový chlebíček.
Historie banánového koláče začala v Latinské Americe, odkud se banány rozšířily po celém světě. Pamatujete si na film Banana Joe? Tam získával nejen Bud Spencer sílu právě z banánů. Banány totiž obsahují významné množství draslíku, vlákniny, vitaminu C, vitaminu B6 a antioxidantů, což přispívá k dobrému zdraví srdce, trávení a celému imunitnímu systému. V tropických zemích jsou banány jedním z hlavních potravinářských produktů.
Banánový koláč má několik vrstev
V Evropě se banány staly populárními až ve 20. století, kdy se začaly dovážet. Od tohoto okamžiku začalo jejich používání v kuchařství. Banánový koláč je dezert skládající se z několika vrstev namočených do krému na bázi banánového pyré. Jeho historie začala ve 30. letech 20. století, kdy se v USA a Evropě začaly objevovat první recepty. Připravíme si moderní verzi banánového koláče.
Suroviny na těsto
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 120 g mouky
- špetka soli
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Suroviny na krém
- 2 banány
- 300 g kysané smetany
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 g vanilkového extraktu
- 1,5 čajové lžičky škrobu
- 80 g másla
Tato pravá domácí turecká zmrzlina je v naší rodině hitem. Žádnou z obchodu už nekupujeme
Suroviny na polevu
- 200 ml vroucí vody
- 3 lžíce kondenzovaného mléka
- 50 ml karamelu
- 50 g čokolády
Příprava banánového koláče
- V misce vyšleháme vejce se solí a cukrem do pěny. Postupně prosejeme do vaječné směsi mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme.
- Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem.
- Pečeme při 180 stupních 35 minut.
- Na krém vyšleháme banány se lžící kysané smetany, až vznikne pyré. Nalijeme jej do hrnce, přidáme cukr a zbylou kysanou smetanu, poté vanilkový extrakt a škrob.
- Směs vaříme na středním ohni do zhoustnutí, poté necháme v samostatné misce vychladnout. Nezapomeneme přikrýt potravinovou fólií, aby povrch neoschl.
- Korpus rozkrojíme na dva díly. Máslo vyšleháme do bílých, pevných špiček, postupně přidáme krém.
- Ve vroucí vodě smícháme kondenzované mléko a promáčíme jím korpusy. Ty promáčíme i karamelem.
- Každý korpus potřeme krémem. Sestavíme koláč.
- I boky potřeme krémem.
- Ozdobíme strouhanou čokoládou.
Napište komentář