Domácí chleba bez námahy a hnětení. Na kupovaný už se ani nepodíváte (tajemství babiččina receptu a pečení)

domácí chléb

Pečivo konzumujeme téměř každý den. Jeho cena v obchodech ale neustále stoupá. Mnoho lidí se uchyluje k tomu, že si pečivo začíná připravovat doma.

Příprava domácího pečiva se může zdát zdlouhavá a náročná. Ne vždy to ale musí být pravda, stačí znát správný recept, a právě ten pro vás máme. Příprava domácího chleba vás již nemusí děsit, podíváme se na to, jak si ho doma udělat bez nutnosti hnětení. Jakmile ochutnáte tento chleba, již více nebudete chtít kupovaný a vždy si raději připravíte vlastní.

Ingredience potřené na přípravu domácího chleba:

  • 500 gramů mouky
  • 5 – 10 gramů droždí
  • 1,5 lžíce soli
  • 370 mililitrů vody pokojové teploty

Základem každého pečiva je kvásek

Nejprve se vrhneme na přípravu kvásku. Ten je nezbytný k tomu, aby nám náš chléb nakynul. Zároveň se jedná o ingredienci, ze které má většina lidí strach. Nemusíte se děsit, příprava kvásku není nijak náročná. Jednoduše si vezmeme vodu a smícháme ji s droždím. Mícháme tak dlouho, dokud se droždí nerozpustí.

domácí chleba těsto

Stačí přidat mouku a máme hotovo

Abychom měly těsto opravdu hladké, mouku si nejprve prosejeme přes síto. Vodu, ve které máme připravený kvásek, osolíme a postupně do ní zapracujeme mouku. Můžeme použít kuchyňského robota, těsto ale není nijak náročné, takže si stejně dobře vystačíme i s našima rukama. Jakmile máme jednotné těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat.

chleba domácí pečený

Nemusíte být pekař, abyste upekli chléb

Po dvou hodinách naše těsto umístíme do nádoby na pečení. Pokud nemáme speciální formu na chleba, můžeme sáhnout například po pekáči, který se běžně používá na husu nebo kachnu. Formu nejprve vymažeme olejem a po celém povrchu vysypeme moukou. Těsto si ještě jednou propracujeme na vále a troubu mezitím rozpálíme na 230 – 250 stupňů.

Nejlepší vajíčková pomazánka pod sluncem: Když nevíte, co k večeři, připravte tyto obložené chlebíčky

chleba domácí

Nezapomeňte na misku s vodou

Důležitým krokem, který je potřeba nevynechávat, je umístění misky s vodou na dno trouby. Díky tomu bude náš chléb vláčný, ale zároveň bude mít křupavou kůrku. Pekáč s těstem přikryjeme a pečeme po dobu 30 minut, poté sundáme víko a necháme chleba ještě 15 minut dopéct. Hotový bochník chleba necháme 10 minut odpočívat a můžeme konzumovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*