Okurky jsou oblíbenou pěstovanou zeleninou. Mají osvěžující chuť a četné zdravotní přínosy. Pro zajištění bohaté a zdravé sklizně je nezbytné poskytnout jim potřebné živiny.
Okurky stejně jako jiná zelenina potřebují během své vegetace přihnojovat. Sice by jistě plodily i bez toho, ale s výživným hnojivem se dočkáte mnohem větší úrody. I když si můžete hnojivo určené přímo na okurky koupit v každém zahradnictví nebo hobby marketu, domácí hnojiva někdy mohou být lepší variantou. Jsou ekologická a nestojí téměř nic. Přitom rostlině okurek dodají potřebné živiny, po kterých se jí bude výborně dařit.
Proč hnojit okurky?
Dodáním potřebných živin umožníte rostlinám lépe využívat dostupné zdroje v půdě, což vede k jejich efektivnějšímu růstu a vývoji. Hnojiva také přispívají ke zlepšení zdraví půdy tím, že jí dodají prvky, které v ní mohou chybět. To pomáhá vytvářet vyvážené a na živiny bohaté prostředí, podporuje zdravý růst rostlin a následně větší úrodu.
Domácí hnojivo z kvasnic
Hnojivo na bázi kvasnic je vynikající organickou možností, jak rostlinám okurek poskytnout základní živiny. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Ve velké nádobě rozpusťte 1 polévkovou lžíci suchého droždí v 1 litru teplé vody (přibližně 38 °C). Do kvasnicového roztoku přidejte 1 polévkovou lžíci cukru a dobře promíchejte. Cukr poskytne kvasinkám zdroj potravy pro množení a uvolnění základních živin.
Roztok nechte kvasit 24 hodin na teplém a tmavém místě, třeba ve skříni nebo spíži. Poté nařeďte roztok 10 litry vody a můžete zalévat. Kvasnicové hnojivo dodá okurkám vitamíny a minerály. Je dobré ho používat každé 2–3 týdny. Pokud vám něco zbyde, můžete kvasnicový roztok aplikovat i na jinou zeleninu a uvítají ho i kvetoucí rostliny.
Domácí hnojivo z jedlé sody
Jedlá soda se dá také použít jako jednoduché a cenově výhodné domácí hnojivo. Prospívá rostlinám okurek především tím, že pomáhá neutralizovat kyselou půdu, což umožňuje okurkám lepší vstřebávání živin. Jedlá soda navíc dokáže chránit před škůdci a houbovými chorobami, roztok tak můžete aplikovat i na listy okurky.
Ve velké nádobě rozpusťte 1 lžíci jedlé sody v 1 litru vody. Roztok důkladně promíchejte, aby se jedlá soda úplně rozpustila. Poté rostliny zalijte. Hnojení jedlou sodou opakujte po dvou týdnech. Do směsi můžete také přidat pár kapek jódu, který hnojivo ještě vylepší. Po prvních dvou aplikacích už se sodou šetřete a aplikujte ji až za 4–6 týdnů.
Zdroj: Genialne
Napište komentář