
Zmrzlina je celosvětově oblíbený dezert. Každá země má unikátní recepty a tradice spojené s touto pochoutkou. Například ve Francii se zmrzlina často podává jako dezert po hlavním jídle. Francouzská zmrzlina se vyznačuje vytříbenými chutěmi a vůněmi, jako jsou pistácie, karamel, pralinky a další. Zde je postup přípravy hned dvou druhů domácích zmrzlin.
Broskvová zmrzlina
Ingredience
- konzervované broskve — 400 g;
- vaječné žloutky — 2 ks;
- cukr — 50 g;
- kukuřičný škrob — 40 g;
- šťáva z 1 citronu;
- kondenzované mléko — 70 g;
- sýr ricotta — 70 g;
- šlehačka — 200 ml.
Příprava broskvové zmrzliny
- Broskve slijte a nakrájejte je na malé kostičky. Rozmixujte je s citronovou šťávou do hladké hmoty.
- Přidejte žloutky a důkladně promíchejte. Do pyré nejprve nasypte cukr, pak kukuřičný škrob. Pokračujte v míchání.
- Hmotu vařte na středním ohni, dokud nezhoustne. Poté ji přemístěte do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout.
- Mezitím vyšlehejte citronovou šťávu s kondenzovaným mlékem. Přidejte ricottu a promíchejte.
- Vzniklou hmotu vyšlehejte se šlehačkou do tuhých špiček. Zvlášť vyšlehejte broskvové pyré a postupně do něj přidejte smetanovou směs.
- Promíchejte pyré se smetanovou hmotou, vložte do hluboké nádoby a nechte 2 hodiny zmrazit.
Malinová zmrzlina se sušenkami
Ingredience
- citronová šťáva — 120 ml;
- maliny — 200 g;
- cukr — 50 g;
- agar-agar (lze nahradit želatinou) – 5 g;
- kondenzované mléko — 100 g;
- sýr ricotta — 150 g;
- šlehačka — 250 ml;
- sušenky — 100 g.
Tahle lahodná domácí zmrzlina podle receptu mojí maminky mi vždy připomene dětství. Je hotová do 5 minut
Příprava malinové zmrzliny
- Do rendlíku nalijte 60 ml citronové šťávy, přidejte maliny a cukr. Přidejte agar-agar a na středním ohni vařte, dokud nezhoustne.
- Směs přemístěte do nádoby a nechte vychladnout pod fólií. Vyšlehejte zbylou citronovou šťávu s kondenzovaným mlékem. Rozmačkejte ricottu a přidejte do směsi kondenzovaného mléka a šťávy.
- Do směsi sýra, kondenzovaného mléka a šťávy přidejte šlehačku a vyšlehejte do tuhých špiček. Přidejte malinové pyré a promíchejte.
- Na sušenky, které jste naskládali do několika řad, naneste budoucí zmrzlinu.
- Vrstvu můžete potřít zbylým malinovým pyré a přikrýt sušenkami. Zmrzlinu nechte 2 hodiny v lednici, poté vyjměte z formy.
Napište komentář