Heimlichův manévr zachraňuje životy. Vyplatí se ho naučit

Heimlichův manévr neboli Heimlichův chvat je metoda, která dokáže zachraňovat životy. Naučit se jí není nic složitého. Kdykoliv se následně někdo začne dusit, můžete mu pomoci uvolnit dýchací cesty a tím mu zachráníte život. Jde o nejlepší metodu, která v tomto případě zabírá naprosto spolehlivě. Stačí jenom vědět, jak na to.

Jak provést Heimlichův manévr?

Pokud se Heimlichův manévr chcete naučit, není to absolutně nic složitého. Pokud se člověk začne dusit jídlem nebo jiným předmětem který mu znemožňuje dýchání, je třeba k němu přistoupit zezadu. Následně je třeba postiženého obejmout tak, že jedna ruka bude v oblasti nadbřišku a bude uzavřena v pěst. Druhá ruka budete položena dlaní přes ní.

Následný postup už je celkem jednoduchý. Je třeba vyvolat, pokud možno co největší tlak na ruku sevřenou v pěst. A to nejenom rukou druhou, ale klidně i celám tělem. Tím by se měl stisknout nadbřišek směrem k bránici, což pomůže dýchací cesty uvolnit.

Co když postižená osoba leží?

Pokud dojde k tomu, že klasický Heimlichův manévr nelze provést, protože postižená osoba leží, je třeba improvizovat. Osobu položíme na záda a opět položíme ruce na oblast nadbřišku. Jedna bude sevřená v pěst a druhá bude položena přes ní. Následně je vytvářet rychlý a krátký tlak, podobně jako při masáži srdce.

Pozor u dětí

Nutno podotknout, že klasický Heimlichův manévr by neměl být používán u malých dětí. Zde je vhodná alternativní metoda, kdy si dítě položíte na pravou ruku jeho břichem a poté mu poklepáváte levou dlaní na záda. Pokud toto nefunguje, otočíte ho a dvěma prsty mu stlačujete nadbřišek směrem k bránici.

Heimlichův manévr lze provést i sobě

Tedy v omezené míře. I to vám ale může zachránit život. Pokud se dusíte a nikdo není na blízku, sevřete ruku v pěst, položte přes ni dlaň, připravte si ji k vašemu tělu a silně zatlačte. Tak, jako by vám daný chvat dával někdo jiný.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]