Mleté maso je v kuchyni oblíbené, protože díky různému koření a dalším ingrediencím lze z něho připravit pokaždé jiný pokrm. Nejčastěji se používá ve formě karbanátek.
Kdo vymyslel karbanátky, ten by měl dostat metál. V každé rodině mají svůj vlastní nejoblíbenější recept na tuto dobrotu z mletého masa. Někdo sází na klasiku s majoránkou jako hlavním kořením, jiní zkoušejí i další možnosti, které se nabízejí – třeba s mletou paprikou nebo jen pepřem a solí. Samozřejmě záleží i na volbě masa. Karbanátky lze připravit z hovězího, vepřového, drůbežího i rybího masa, případně kombinací několika druhů najednou. Náš recept pracuje s masem hovězí.
Co budete potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- půl lžičky kari
- sůl lžičky sladké mleté papriky
- sůl a pepř dle chuti
- 2 středně velké brambory
- 2 cibule
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 2 stroužky česneku
- 100 g tvrdého sýra
- majonéza dle potřeby
- rostlinný olej.
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme mleté hovězí maso, které ochutíme solí, kořením a utřeným česnekem. Velmi dobře ho promícháme a pak vytvarujeme karbanátky.
- Vezmeme hlubší plech, nalijeme do něho rostlinný olej a poklademe ho cibulí nakrájenou na půlkroužky. Na ně položíme karbanátky.
- Natvrdo uvařená vejce nastrouháme a posypeme jím povrch karbanátků. Druhou vrstvou budou najemno strouhané syrové brambory a poslední vrstvou bude strouhaný sýr. Nakonec přidáme majonézu.
- Plech s takto připravenými karbanátky dáte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na dobu asi 45 až 55 minut, až bude maso měkké.
- Přílohou k tomuto pokrmu může být bramborové pyré. Ale bude stačit i zeleninový salát, protože tyto karbanátky jsou velmi syté.
Karbanátky při pečení v troubě pustí šťávu, která ve spojení s cibulí bude mít výbornou chuť. Je třeba dávat pozor na to, aby se vám pokrm nepřipálil. Co se týká volby zeleninového salátu, záleží na vašich zvyklostech. Hodit se bude okurkový, z rajčat nebo ze zelí s mrkví.
Napište komentář