Zavařené hrozny v sirupu na zimu: Jsou tak dobré, že roční zásoby sníme za měsíc

Jestliže máte doma velkou úrodu hroznů a nevyrábíte z něho víno, pak asi přemýšlíte, co s ním. Hrozny se dají zavařit, a připravit si tak zavařeninu na zimu.

V zimním čase přijde vhod, když máte kam sáhnout pro zavařené ovoce. I když je běžně k dostání v obchodech, není nad to, co jste si sami vypěstovali. Zavařovat lze ledacos, dokonce i hroznové víno. Polotovar pak využijete na přípravu různých ovocných dezertů, které určitě přijdou na chuť. Neváhejte proto využít následující recept, jenž podrobně seznamuje s postupem při zavařování hroznů.

Jaké vybrat hrozny na zavařování

Zavařit lze hroznové víno bílé i červené jakékoliv odrůdy. Mohou být kyselejší i sladké. Podle jejich chuti jen upravíte množství cukru, aby výsledná zavařenina vyhovovala vašim chuťovým pohárkům. Cukr zde zároveň funguje jako výborný konzervační prostředek. Od určité koncentrace totiž brání množení mikroorganismů, protože vytváří prostředí, ve kterém nepřežijí.

Co budete potřebovat na zavařování bobulí hroznového vína

  • 1 kg bílého hroznového vína
  • 1,5 kg červeného hroznového vína
  • 4 lžíce cukru
  • voda dle potřeby

Postup přípravy

  • Nejprve je třeba si hroznové víno připravit. To znamená, odtrhat od stopek a důkladně opláchnout ve vodě. Nejlépe pod tekoucí.
  • Nachystáte si zavařovací sklenice, které by měly být sterilní.
  • Na dno zavařovacích sklenic dáte nejprve vrstvu červených bobulí hroznového vína a na ně přijde vrstva bílého vína.
  • Do každé zavařovací sklenice nasypete jednu lžíci cukru a zalijete horkou vodou.
  • Sklenice uzavřete víčkem a dáte je do zavařovacího hrnce, v němž je budete vařit po dobu 15 minut.
  • Pak je z hrnce vyndáte a otočíte dnem vzhůru. Necháte vychladnout.
  • Tento kompot z hroznového vína můžete v zimě pojídat jen tak na chuť, podávat jako dezert po obědě, nebo přidávat do moučníků či pohárů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*