Příprava některých (zejména smažených) jídel je spojena s přetrvávajícím zápachem po skončení jejich přípravy. Zjistěte, jak se tohoto nevítaného odéru jednou provždy zbavíte.
Každý kuchař se jistě ocitl v situaci, kdy po přípravě (zejména smaženého) pokrmu zůstal v kuchyni nepříjemný zápach. Abyste se ho zbavili, většina z vás pravděpodobně otevře okno nebo zapne digestoř. Ovšem ne vždy to pomůže. Zápach smaženého jídla či přepáleného tuku se poté v domácnosti drží dlouhé hodiny. Abyste ho účinně eliminovali, můžete vyzkoušet několik triků, které jsou jednoduché a především účinné.
Na co myslet před začátkem smažení
Jistě jste obeznámeni s tím, že nejlepším opatřením je samotná prevence kumulace zápachu v kuchyni. Abyste odér přepáleného oleje nemuseli čichat déle, než je nezbytně nutné, otevřete před smažením okno či zapněte digestoř – ačkoliv je toto opatření efektivní jen z části, zmínit zajisté zaslouží. Dobré je rovněž zavřít dveře do přilehlých místností – zabráníte tím rozšíření zápachu po celé domácnosti.
Další alternativou je použití esenciálního oleje již během smažení. Když zvolíte citronový či levandulový esenciální olej, pachy se částečně neutralizují. Nejhorší je zápach přepáleného oleje či spáleného jídla, respektive tyto se v místnosti drží nejdelší dobu. Během smažení tedy od pánve neodcházejte na delší dobu, než je bezpodmínečně nutné, a rovněž nezapomeňte olej pravidelně doplňovat (například během smažení řízků).
Účinné triky, jak neutralizovat zápach po smažení
Abyste se zbavili přetrvávajícího odéru smaženého jídla, na který nestačilo ani otevřené okno či esenciální olej, vyzkoušejte svařit obyčejný hřebíček.
Do hrnce s vroucí vodou vhoďte hrst hřebíčku a nechte ho chvíli povařit. Jeho vůně pomůže přetrvávající pachy neutralizovat. Jiným trikem je ke smaženému jídlu přidat několik plátků jablka, které do sebe zápach „nasaje“. Ovšem nezapomeňte ho pravidelně měnit – jablko by se mělo smažit maximálně dozlatova a poté vyměnit za nové.
Dalším ze způsobů, jak zatočit s odérem spáleniny, je povaření celé skořice či vanilkového lusku v menším množství vody. Jejich vůně pohltí nepříjemné pachy. Citronová šťáva či ocet jsou poté sázkou na jistotu. Do převařené vody jednoduše přidejte ocet nebo citronovou šťávu a hrnec s roztokem nechte položený poblíž pánve, v níž smažíte
Skvělou volbou je i využití petrželové natě. Tu, stejně jako plátky jablka, přidejte přímo do pánve, v níž smažíte. Snížíte tím množství uvolňovaného zápachu.
Zdroj: Goodhousekeeping