Úžasná náhrada za ohrané bublaniny: Velmi krémový a voňavý domácí koláč. Ukázalo se, že lepší recept neexistuje

Na světě je celá řada receptů na sladké pečivo. Jedním z nich je i borůvkový koláč se smetanovou náplní. Je jednoduchý na přípravu a báječně chutná.

Máte k dispozici domácí borůvky, nebo se vám podařilo koupit balení zmrzlých plodů v obchodě? Pak si rozhodně upečte borůvkový koláč, kterým uděláte radost svým mlsným chuťovým pohárkům. Jeho příprava vám zabere maximálně hodinu vašeho času a výsledek bude rozhodně stát za to.

Co budete potřebovat na přípravu těsta

  • 1 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g másla
  • 300 g polohrubé mouky

Z čeho připravíte náplň do koláče

  • 1 vejce
  • 300 ml sladké smetany
  • 150 g cukru
  • 1 lžíce škrobu a 1 lžíce mouky
  • 300 g borůvek

Postup přípravy těsta

Do hlubší mísy nasypete mouku, přidáte moučkový a vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu. Pečlivě vypracujete hladké těsto, které zabalíte do potravinářské fólie a necháte v chladu odpočinout alespoň půl hodiny. Jednotlivé komponenty se lépe spojí a vynikne pak jejich chuť.

Připravte si náplň do koláče

Na náplň smícháte v míse vejce se smetanou, dobře vyšleháte, přidáte cukr a škrob s moukou. Měla by se vám vytvořit homogenní směs. K tomuto účelu je možné využít praktického domácího pomocníka – elektrický šlehač. Ale vše lze zvládnout také vlastníma rukama, jen to zabere více času a námahy.

Dokončení borůvkového koláče

Vezmete si zapékací misku a vyložíte ji pečicím papírem, případně vymastíte tukem. Připravené těsto vyválíte na placku silnou asi 5 mm, kterou vyložíte dno a okraje misky. Těsto je dobré propíchat vidličkou. Pak na něho nalijete smetanovou náplň a navrch po celé ploše koláče nasypete omyté borůvky. Koláč upečete v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 30 minut. Necháte vychládnout a teprve potom ho můžete nakrájet.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]