Podzim je úžasný tím, jak je krásně barevný. Jenže barvy vypadají úžasně nejen venku, v interiéru, ale i na talíři. V podstatě jídlo se jí také očima.
Pusťte tedy podzim i do své kuchyně a připravte sobě, své rodině a přátelům vynikající pomazánky z podzimní úrody, jako je mrkev, vlašské ořechy, ředkvičky, dýně nebo červená řepa. V receptech neuvádíme množství, takže si přizpůsobíte dle vlastních preferencí.
Pomazánka z vlašských ořechů
Vlašské ořechy mají mnoho zdravotních bonusů a navíc uklidňují nervy. Připravte si tedy doma chutnou a zdravou pomazánku. Potřebovat budete máslo, tvaroh, sezamový olej, vlašské ořechy, česnek, špetku kurkumy, sůl a pepř. Smíchejte máslo, tvaroh, přidejte prolisovaný česnek, lžičku sezamového oleje, špetku kurkumy, mleté ořechy a dolaďte solí a pepřem.
Pomazánka z dýně
Dýně k podzimu neodmyslitelně patří a určitě už máte vyzkoušeno mnoho receptů. Zkusili jste však i pomazánku? Přidejte k povařené nebo upečené a rozmixované dýni šťávu z citronu, pár kapek olivového oleje, 2 stroužky utřeného česneku, sůl a pepř. Chcete-li docílit jemnější chuti, přidejte ještě i krémový sýr.
Pomazánka z mrkve
Mrkev je chutná, zdravá a výtečně se hodí k přípravě podzimní pomazánky. Použít ji můžete dušenou, ale i syrovou. K mrkvi nastrouhané na jemném struhadle přidejte citronovou šťávu, lučinu, sůl, pepř a nasekané mandlové lupínky.
Pomazánka z červené řepy
Červená řepa je zázrak přírody s léčivými účinky. Navíc má úžasnou barvu. Pomazánka z ní vypadá úchvatně a ještě lépe chutná. Řepu nejdříve uvařte nebo upečte v alobalu, aby byla měkká. Vystydlou ji nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte česnek, cibulku, sůl, pepř a zakysanou smetanu. Místo zakysané smetany můžete dát pomazánkové máslo.
Pomazánka z ředkviček
Když už si na něčem pochutnat, tak ať je to fakt dobré a navíc ještě i zdravé. Taková je i ředkvičková pomazánka. Potřebovat na ní budete nastrouhané ředkvičky, tvaroh, pomazánkové máslo, jogurt, sůl, pepř a bylinky na ozdobu. Všechny ingredience smícháte, až vznikne krémová hmota. Před podáváním ozdobíte bylinkami.
Obrázek: pixabay