Kombinace čokolády, kokosu a nadýchaného korpusu vás uhrane. Výsledkem je efektní zákusek, který není vůbec složitý.
Blýskněte se před vašimi blízkými zákuskem, který jim vyrazí dech. Kakaové kostky obalované v kokosu jsou velmi efektní, avšak poměrně jednoduché – jejich příprava včetně pečení vám zabere asi hodinu a půl času. Výhodou tohoto dezertu je i dostupnost použitých surovin – většinu z nich máte pravděpodobně stabilně doma. Jestliže byste chtěli korpus vylepšit, můžete do něj přisypat čokoládové vločky, nebo do něj vmíchat trochu pravého kakaa. Ovšem přišli byste o kontrast mezi korpusem a polevou.
Ingredience potřebné pro přípravu:
Na těsto si nachystejte:
- 400 gramů hladké mouky
- 100 gramů pravého másla
- 200 gramů cukru krupice
- 200 mililitrů polotučného mléka
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 kusy vajec velikosti M
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 sáčky vanilkového cukru
Na polevu si připravte:
- 200 gramů moučkového cukru
- 200 gramů pravého másla
- 100 mililitrů polotučného mléka
- 3 polévkové lžíce pravého kakaa
- 1 čajová lžička rumové esence
- strouhaný kokos na obalení
Postup přípravy krok za krokem:
Celkem si na přípravu v kokosu obalovaných čokoládových kostek vyhraďte přibližně hodinu a půl času (začátečníci by měli počítat spíše se dvěma hodinami). Další hodinu si vyšetřete na ztuhnutí zákusku v ledničce. Než s pečením začnete, nachystejte si vše potřebné na pracovní desku – nezbytnou nutností je plech, který by měl mít v ideálním případě rozměr 22×32 centimetrů. V prvním kroku přípravy si upečete korpus.
Ve větší míse vyšlehejte do nadýchané, bělavé pěny cukr krupici, vanilkový cukr a změklé pravé máslo. K cukru s máslem přidejte 3 polévkové lžíce tekutého medu, mléko, 2 celá vejce a směs prošlehejte. Následně k tekutým surovinám po částech přidejte prosátou hladkou mouku a prášek do pečiva.
Vše důkladně promíchejte a vypracujte lité těsto bez hrudek, které nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte po dobu 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Hotový korpus by měl mít lehce zlatavou barvu. Předtím, než ho vyndáte z trouby, s pomocí špejle zjistěte, zdali je propečený (do těsta zapíchnete špejli, a když po vytažení nelepí, znamená to, že je korpus hotový).
Po vytažení nechte korpus ještě chvíli ve formě, poté ho vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Mezitím, co korpus chladne, si připravte kakaový krém. Ve vodní lázni rozpusťte pravé máslo, které smíchejte s moučkovým cukrem, pravým kakaem a mlékem.
Všechny suroviny pomocí metličky důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání je několik minut povařte. Poté kakaový krém odstavte z ohně a vmíchejte do něj rumovou esenci.
Do větší misky nasypte strouhaný kokos a vychladlý korpus nakrájejte na kostky. Každou z kostek několikrát namočte v chladnoucím kakaovém krému a ihned obalte v kokosu (můžete si pomoci např. lžící). Před servírováním nechte zákusek v ledničce alespoň hodinu ztuhnout.
Napište komentář