Salát s řepou bez majonézy se hodí na všední den i na svátek. Strávníci se budou rozhodně olizovat. Navíc řepné saláty jsou zdrojem mnoha prospěšných látek.
Vztah k řepě a její prospěšnosti nebyl vždy tak jednoznačný. Červená, bílá, žlutá… Řepa má mnoho podob. Zajímavým faktem o ní je, že původně se konzumovaly pouze její listy. Kořeny byly využívány pro léčebné účely. Byla pěstována a používána k přípravě jídel a léčbě nemocí v Babylóně, Persii, starověkém Egyptě, Asýrii, Římě a dalších zemích.
Červená řepa jako surovina pro salát
Řepa je rozšířena i v Evropě, např. v zemích SNS (bývalém Sovětském svazu) se objevila ve 10.–11. století. Předpokládá se, že byla dovezena z Byzance. Později začala být aktivně používána při vaření jídel. V našich končinách je nejznámější řepa červená. Povíme vám, jak z její červené odrůdy připravit chutný, zdravý a rychlý salát.
Ingredience pro přípravu salátu z červené řepy
- Vařená řepa – 300 g
- Salátová okurka – 2 ks
- Konzervované fazole – 200 g
- Konzervovaný hrášek – 200 g
- Česnek – 1 stroužek
- Jarní cibulka – svazek
- Petržel – svazek
- Zrnitá hořčice – 1 čajová lžička
- Citronová šťáva – 1 polévková lžíce
- Sójová omáčka – 1 polévková lžíce
- Černý pepř – špetka
- Sůl – 1/3 čajové lžičky
- Rostlinný olej – 4 polévkové lžíce
Hovězí šunka vylepšená snadnou domácí fintou: Připravte si křehký a lahodný pokrm za pár korun
Příprava salátu s červenou řepou:
- Nakrájejte vařenou řepu a okurky na malé kostičky a smíchejte je v míse na salát. K řepě a okurkám přidejte konzervovanou fazoli a hrášek.
- Nakrájejte jarní cibulku a petržel a také je nasypejte do salátu.
- Do salátu přidejte prolisovaný nebo na jemném struhadle nastrouhaný česnek, přilijte citronovou šťávu a sójovou omáčku a dobře promíchejte.
- Na dochucení využijte zrnitou hořčici, přisypte sůl a černý pepř, přilijte rostlinný olej a znovu důkladně promíchejte.
Vznikne chutný a dietní řepový salát bez majonézy.
Napište komentář