Pěstování vlastních plodin může být zábava, ale také utrpení, pokud při sklizni nedosáhneme svých cílů, například cibule o velikosti pěsti. Když však budete dodržovat tato pravidla, odmění se vám.
Nejlepší jídlo je vlastně uvařené i vlastně vypěstované. Jaro je na svém začátku, a to znamená jediné, příprava záhonů a zahrádek na pěstování vlastních plodin, abyste zase měli co sklízet a z čeho vařit. Tentokrát v hlavní roli základ každé kuchyně – cibule. Zelenina stará jako lidstvo samo, bez níž si žádné vaření nedokážeme ani představit.
Tajemství velké cibule
Zřejmě všichni zahrádkáři se shodnou na tom, že chtějí mít nejen hojnou úrodu, ale také vynikající na chuť. Co se týká velikosti, také nechtějí zrovna „troškařit“. Chtějí velká šťavnatá jablka, obrovské okurky, papriky jako pěst atd. S cibulí tomu není jinak. Pokud tedy je vaším cílem vypěstovat cibule větší než obvykle, snažte se držet následujících 3 pravidel, které vás k nim dovedou.
Semena vhodná pro vaše klima
Možná se to někomu zdá jako zbytečnost, ale první věc, kterou je třeba zhodnotit, je prostředí. Pěstování plodin nezačíná přípravou záhonů nebo výsadbou semen. Nejdříve musíte věnovat pozornost tomu, zdali je daný druh cibule vhodný pro pěstování ve vašem klimatu či nikoli. Cibule, která roste dobře na druhém konci republiky, nemusí být příliš aktivní u vás na zahradě. Získejte tedy co nejvíce informací o samotné plodině i místě, kde žijete.
Nepodceňujte čas setí
Druhým důležitým bodem je doba výsadby. Cibuli vysévejte co nejdříve, nejlépe koncem února až března, takže máte nejvyšší čas, protože jakmile pomine hrozba mrazů, je třeba cibuli okamžitě vysadit na místo na zahradě, kam co nejvíce svítí slunce. Jedině tak získáte během sklizně cibule o velikosti, jakou si přejete.
Neméně důležité je ořezávání cibulí
Konečně třetím nejdůležitějším pravidlem pro získání co největších cibulí je ořezávání. Asi měsíc před sklizní odřízněte vrchní třetinu cibulových výhonků. Navíc je nemusíte vyhazovat, zamrazte je nebo usušte. Budou se hodit jako koření do jakéhokoli pokrmu. Řez provádějte tak, aby výhonky stály rovně a dostávaly maximum slunce až do okamžiku sklizně. Neměly by se vlastní vahou nebo povětrnostními podmínkami příliš ohýbat ani lámat.
Zdroj: GardeningKhowHow