Vynikající kuřecí guláš jako od maminky: Většina Čechů už zapomněla na tuto původní poctivou recepturu

Zavařený kuřecí guláš

I přesto, že zavařeniny patří do kuchyní našich babiček a jsou postupně na ústupu, je dobré po nich občas sáhnout a připravit si zásoby. Málokoho by napadlo, že zavařit můžeme i guláš.

Ideálním řešením, pokud nemáme náladu ani čas vařit, je sáhnout po hotové konzervě. Tomu se ale velmi často vyhýbáme, protože u konzerv, které zakoupíme v obchodě, nikdy nemáme jistotu, co všechno obsahují. Mnohem zdravější a chutnější možností je připravit si takovou zásobu jídla v domácích podmínkách. I kuřecí guláš je totiž možné zavařit a konzumovat postupně.

Ingredience potřebné na přípravu domácího zavařeného guláše:

  • celá kuřata
  • sklenice s víčky (půl litru)
  • velký hrnec
  • starý ručník
  • sůl, bobkový list, pepř

Kuřecí guláš příprava zavařeniny do sklepa

Kuřecí maso naporcujeme, díky tomu také ušetříme

Existuje několik možností, jaké kuřecí maso na guláš použijeme. Pokud ale chceme, aby náš výsledný pokrm byl výhodný i z pohledu finančního, je dobré si koupit celá kuřata a v domácích podmínkách si je naporcovat. Z kuřete oddělíme hřbety, chrupavky, spodní části stehen a křídla. Tyto kousky masa budeme vařit samostatně. Do výsledného guláše totiž použijeme jen ty nejlepší kusy kuřete, tedy masité části. Z kombinace kostí a chrupavek si uvaříme silný kuřecí vývar, který celému pokrmu dodá nejen chuť, ale hlavně potřebné živiny.

Kuřecí guláš příprava zavařeniny do sklepa

Jednotlivé sklenice plníme masem až po okraj

Do každé sklenice, kterou jsme předem pečlivě umyly, umístíme několik kuliček pepře a bobkový list. Sklenici z poloviny naplníme masem a zasypeme půl lžičkou soli. Následně doplníme kuřecí maso až po samotný okraj sklenice a přidáme zbytek lžičky soli. Ideální je při vrstvení masa dávat pozor na to, abychom jej pokládali kůží dolů, směrem ke dnu sklenice.

Kuřecí ruličky hotové za pouhé 3 minuty podle receptu od mé tety šéfkuchařky: Manžel nic jiného už nechce

Zavařený kuřecí guláš

Sklenice s masem vaříme ve velkém hrnci

Jakmile máme sklenice naplněné, vyložíme si připravený hrnec ručníkem tak, abychom do něj mohly umístit sklenice tak, aby nepřišly do kontaktu s kovem. Jakmile je hrnec naplněn sklenicemi, dodáme do něj teplou vodu. Sklenice v hrnci zatěžkáme a hrnec s vodou přivedeme k varu. Takto připravené sklenice vaříme po dobu 5 hodin na mírném ohni. Hotové zavařeniny s gulášem necháme vychladit na pokojovou teplotu a následně je umístíme do sklepa nebo ledničky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*