Ryba je oblíbeným pokrmem, a to hlavně v letních měsících, protože je lehce stravitelná a plná vody, takže dopřeje našemu tělu potřebnou hydrataci během letních dní.
Málokdo ale ví, že chutnou a šťavnatou rybu si můžeme připravit i v troubě. Často totiž na její přípravu volíme gril nebo obyčejnou pánev. Příprava v troubě je ale rychlá a skoro bezstarostná. Pokrmy připravené z ryby se řadí mezi osvěžující a dokonce i dietní. Následující recept není výjimkou, příprava ryby zde probíhá bez zbytečného smažení a použití nadměrného množství oleje. Naopak na přípravu využijeme i zeleninu a výsledný recept bude dokonalý v kombinaci s čerstvým salátem.
Potřebné ingredience nalezneme v lednici
Na přípravu lehké večeře budeme potřebovat 600 gramů rybího masa. Ideální je treska, sáhnout ale můžeme i po lososovi. Dále si připravíme 2 cibule, 2 vejce, 2 rajčata a 200 gramů tvrdého sýru.
Vzhledem k tomu, že ryba je sama o sobě snadno stravitelná a lehká pro náš žaludek, výborně se k ní hodí rýže. Tu budeme k našemu receptu potřebovat také, připravíme si ji v množství 150 gramů, což odpovídá jednomu a půl sáčku. Rýži volíme podle našich preferencí, k rybě připravené v troubě se bude hodit rýže parboiled, ale i dlouhozrnná.
Nejprve si podle návodu na sáčku uvaříme rýži. Jakmile je hotová, dáme ji pryč ze sporáku a ochladíme na pokojovou teplotu. Rybu si mezitím omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky. Ty z obou stran okořeníme solí a pepřem a také pokapeme čerstvou šťávou z citronu.
Takto dochucenou rybu dáme na 15 minut do ledničky a necháme ji marinovat. Ve volném čase se budeme věnovat přípravě ostatních potřebných surovin. Připravíme si rajčata a cibuli. Rajčata pečlivě omyjeme pod studenou vodou a cibuli zbavíme vrchní slupky.
Za dvacet minut máme lahodný a svěží pokrm
Cibuli si nakrájíme na tenké půlkruhy, rajčata budeme potřebovat na plátky. Vezmeme si rýži pokojové teploty a přidáme do ní vejce. Pečlivě vajíčko v rýži rozmícháme. Na připravený plech, který nejprve vymažeme olivovým olejem, si po celém povrchu rozložíme cibuli a na ní následně jednotlivé kusy ryby.
Další vrstvou bude rýže, na kterou poklademe kolečka rajčat a celou vrstvu surovin posypeme strouhaným sýrem. Takto připravený plech vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 200 stupňů.
Pokrm z ryb necháme v troubě po dobu 20 minut. Poté troubu vypneme, otevřeme její dvířka a necháme rybu ještě 10 minut odležet. Pokud bychom tento krok vynechali, mohli by dojít k rozpadnutí celého pokrmu a na talíři by ve výsledné podobě nepůsobil pěkně.
Pečená ryba s rýží se dá použít jako příloha, využít ji můžeme ale i jako lehký hlavní chod. Obzvláště potěší během letních dní, jako lehká večeře. Připravit si k ní můžeme třeba zeleninový salát. Tato kombinace bude pro naše chuťové pohárky to pravé.