Skořice je velice aromatické a chuťově intenzivní koření získávané z tropického stromu, který nazýváme skořicovník. Obsahuje antioxidanty a další příznivé látky pro náš organismus, využitelná je jak při poruchách trávení, tak při boji s nadbytečnými kilogramy. V kulinářském světě je velmi oblíbená hlavně v dezertech, koláčích a některých exotických pokrmech. Skořici lze využít i v aromaterapii, nebo k přípravě čajové směsi s různými druhy sušeného ovoce.
V jaké podobě lze zakoupit skořici
Na trhu je možné pořídit buď celou kůru skořice, která se používá především do svařeného vína, nebo jiných odvarů, či pak skořicový prášek, který je často součástí jablečných koláčů a dezertů. Skořicový prášek si však můžete připravit i sami doma. Použít jej lze až šest měsíců od zhotovení. Uchovávat by se měl v suchu a temnu.
Jak skořicový prášek využít?
Skořicový prášek je možné konzumovat v těchto případech:
- Při poruchách trávení, gastritidě a jako prevence žaludečních vředů: skořice pomáhá efektivně snižovat množství bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku. Lžička skořicového prášku (asi 1 gram) před jídlem skvěle podpoří trávení. Skořici můžete konzumovat až šestkrát denně po dobu jednoho měsíce, pak je nutné si dát pauzu dalších 30 dní.
- Při hubnutí: skořice urychlí metabolismus a trávení tuků. Aktivuje totiž trypsin, enzym, který štěpí bílkoviny v tenkém střevě, tak zabrání přibývání hmotnosti (ukládání přebytečného tuku).
- Jako prevence diabetu: skořice je schopná vyrovnat hladinu krevního cukru. Stimuluje a reguluje vylučování inzulínu u slinivky. Některé studie dokázaly, že denní dávky 3 až 6 gramů skořice sníží hladinu cukru v krvi o 18 až 29 procent.
- Jako prevence Alzheimerovy choroby: jisté studie v Kalifornii prokázaly, že pravidelná konzumace skořice může zastavit neurodegenerativní proces, který Alzheimerovu nemoc způsobuje. Údajně tomu napomáhají látky aldehyd a epikatechin, které jsou obsažené ve skořici.
Skořice jako účinný prostředek prevence rakoviny a osvěžovač dechu
Pravidelná konzumace skořicového prášku může podpořit zdraví a prevenci vzniku onkologických nemocí. Především pak může pomoci předcházet rakovinám žaludku, střev, leukémiím, nebo maligním lymfomům. Skvěle také pomůže skořice osvěžit dech.
Fotografie: Pixabay, Freepik