Zapečené masové šišky jsou jednoduché na přípravu. Vše zvládnete uvařit v jednom pekáči. Tento vynikající oběd si jistě přidáte k těm oblíbeným.
Pokud máte rádi pokrmy z mletého masa, určitě vyzkoušejte i tyto líné zelné šišky. Oproti masu složitě balenému do zelných listů si ušetříte práci, ale zelná chuť masových karbanátků zůstane zachována. Jednoduše smícháte mleté maso s nakrájenou zeleninou, vytvarujete šišky a vše zalijete rajčatovou omáčkou. Trouba už udělá zbytek práce za vás.
Ingredience na přípravu zelných šišek
- 1 kg mletého masa (mix hovězí vepřové)
- 600g bílého zelí
- 125 g rýže
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 500 – 700 ml rajčatové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 150 g zakysané smetany
- černý pepř (mletý) podle chuti
- sůl podle chuti
- cukr podle chuti
- pár kuliček nového koření
- 1 bobkový list
Postup přípravy zapečených masových šišek
Nejprve si dejte vařit rýži v osolené vodě. Poté z ní slijte vodu a nechte vychladnout. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a zelí nakrájejte najemno. Pokud si budete mlít maso na vlastním mlýnku, pomelte s ním i cibuli. Pokud ne, tak cibuli nakrájejte najemno nebo nastrouhejte. Do větší misky dejte mleté maso, přidejte nastrouhanou mrkev, zelí, cibuli a 2 prolisované stroužky česneku.
Vše osolte a opepřete. Ještě přidejte uvařenou rýži a masovou směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily. Nyní začněte z masa tvořit podlouhlé šišky a skládejte je vedle sebe do tukem vymazané zapékací mísy nebo pekáče. Vezměte si další misku, ve které promícháte ingredience na omáčku.
Tuhle 7minutovou línou večeři mě naučila kamarádka z Moravy. Manžel sní klidně 5 kousků na posezení
Smíchejte v ní zakysanou smetanu s rajčatovou šťávu. Přidejte trochu cukru, abyste zmírnili kyselost rajčatové šťávy. Vše promíchejte a přidejte pár kuliček nového koření a bobkový list. Připravenou omáčkou zalijte masové šišky v pekáči a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180°C přibližně hodinu. Masové šišky můžete podávat s rýží, bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem. Dobrou chuť.
Napište komentář