Linecké cukroví bez mléka a vajec je jemné, křehké a lehce drobivé

Linecké cukroví se dá vyrobit na mnoho způsobů. Tento recept je bez mléka a vajec. Je lahodné a křehké a dá se skladovat celé dny.

Toto linecké cukroví můžete promazat jakoukoli marmeládou, kterou máte rádi. Linecké se hodí nejen na vánoční svátky, kdy je vhodné vytvořit porci z několika dávek, ale kdykoli v roce. Toto sladké pečivo se stejně hodí na každou oslavu nebo dokonce jako svatební cukroví. Skvělé je, že vydrží opravdu dlouho a pokud ihned nenamažete, těsto nezměkne tak rychle.

Co budete potřebovat

Na linecké bez mléka a vajec si připravte 60 dkg mouky a 40 dkg rostlinného margarínu jako je například Rama. Dále budete potřebovat 20 dkg moučkového cukru, prášek do pečiva a dva vanilkové cukry. Chybět nesmí nastrouhaná kůra z jednoho citronu a hrst mletých vlašských ořechů. Džem na promazání může být jakýkoliv, doporučujeme meruňkový nebo jahodový.

Fotografie: Pexels

Tento recept je snadno zapamatovatelný, dělá se totiž v poměru 3-2-1. Tedy tří díly mouky na dva díly margarínu a jeden díl cukru. Veškeré připravené ingredience je nutné smíchat dohromady a vypracovat z nich homogenní těsto. Těsto je potřeba dostatečně ručně propracovat. Připravené těsto je vhodné dát na několik hodin odpočinout do lednice a až poté s ním začít pracovat.

Fotografie: Pexels

Nyní je třeba vykrajovat

Těsto vyndejte z lednice a nechte chvíli přivyknout pokojové teplotě. Poté ukrojte kus těsta a na pracovní ploše posypané hladkou moukou začněte válet válečkem. Vyválené těsto vykrajujte do požadovaných tvarů. Klasicky se dělají kolečka, kytičky nebo srdíčka. Před vánoci pak zvonečky nebo například stromečky. Vhodné je udělat polovinu pečiva s dírkou, aby byla vidět marmeláda.

Fotografie: Freepik

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut. Důležité je, aby bylo pečivo upečené do zlatova. Poté slepte marmeládou dle výběru a na vrch posypte moučkovým cukrem. Kromě marmelády lze linecké pečivo slepovat například také oblíbenou čokoládovou nutelou nebo podobným lískooříškovým krémem. Je to jen na vaší chuti a preferencích.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]