Pokud víte, že se vašim blízkým či rodině blíží významný den a chtěli byste je potěšit jedlým uměním, pak vsaďte na tento chutný dort s čokoládou a karamelem.
Není nic lepšího, než vidět úsměv na tváři vašich blízkých, ještě když víte, že se usmívají díky vám. A je jen málo lepších cest, jak někomu vytvořit úsměv na tváři, než když pro danou osobu něco chutného upečete či jinak vytvoříte. Recept je vcelku snadný na provedení a výhodou je, že dort ani nemusíte péct za nějakým speciálním účelem. Jestliže jste na něj dostali chuť jenom tak, pak si ho můžete s blízkými vychutnat třeba po vydatném obědě.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Korpus:
- Vejce – 3 kusy
- Sůl – špetka
- Cukr krystal – 80 g
- Rostlinný olej – 80 ml
- Plnotučné mléko – 5 lžic
- Hladká mouka – 80 g
- Kakaový prášek – 20 g
- Vanilkový cukr – dle chuti
- Prášek do pečiva – 1 lžička
Karamel:
- Cukr krystal – 150 g
- Máslo – 20 g
- Horká smetana ke šlehání – 150 ml
- Sůl – špetka
Krém:
- Želatina – 10 g
- Voda – 4 lžíce
- Čokoláda – 200 g
- Horká smetana ke šlehání – 100 ml
- Studená smetana ke šlehání – 350 ml
Poleva:
- Čokoláda – 100 g
- Horká smetana ke šlehání – 60 ml
Nachystejte si větší mísu, ve které budete tvořit těsto a rozklepněte do něj všechna vejce. Přidejte k nim špetku soli a za stálého šlehání metličkou či elektrickým šlehačem postupně přidávejte i cukr krystal. Pokračujte v procesu, dokud nezískáte hladkou a nadýchanou konzistenci. Poté do směsi přilijte rostlinný olej, plnotučné mléko a vše znovu prošlehejte. Hladkou mouku zvlášť prosejte spolu s kakaem a práškem do pečiva.
Tuto směs poté přisypejte do těsta a důkladně ji do něj vmíchejte. Nachystejte si kulatou formu na pečení o průměru 18 cm a vyložte ji pečicím papírem. Nalijte do ní těsto, zakryjte ji alobalem a dejte formu do trouby předehřáté na 180 stupňů. Nechejte korpus péct po dobu 40 minut. Po upečení jej nechejte vychladnout a poté ho rozdělte na tři díly. Nyní můžete vytvořit karamel.
Dort potěší všechny vaše blízké
Nasypejte cukr na pánev a vyčkejte, než získá hnědou barvu a rozpustí se. Poté k němu přidejte máslo a vše míchejte, dokud se i ono nerozpustí. Přilijte do směsi horkou smetanu a neustále směs míchejte. Poté vypněte sporák a vyčkejte, než karamel vychladne. Následně ho přelijte do misky. Pro vytvoření krému smíchejte želatinu s vodou a vyčkejte, než nabobtná, což zabere cca deset minut. Poté ji rozpusťte, dávejte ovšem pozor, aby se vám nerozvařila.
Do jiné misky dejte čokoládu spolu s horkou smetanou a míchejte tak dlouho, dokud se i čokoláda nerozpustí. Studenou smetanu ke šlehání nalijte do velké mísy a šlehejte ji, dokud nezačne tvořit kopečky. Poté k ní přimíchejte čokoládu se smetanou a nakonec i želatinu. Na první plát korpusu rozetřete část krému a doprostřed naneste karamel. Položte na vrstvu další část korpusu a postup opakujte.
Nakonec položte poslední plát korpusu a ten už nechejte být tak, jak je. Zakryjte celý dort potravinářskou fólií a dejte ho na dvě hodiny do lednice zatuhnout. Poté se můžete vrhnout na přípravu polevy. Smíchejte čokoládu s horkou smetanou ke šlehání a nalijte ji na dort, který jste vyjmuli z lednice. Polevu rozetřete po celém dortu ze všech jeho stran. Poté máte hotovo a můžete jej podávat, dobrou chuť!
Napište komentář