Nápadů na rychlé a přitom efektní předkrmy nebo pohoštění nikdy není dost. Vyzkoušejte jeden, který jako základ používá lahodné a jemné pekingské zelí.
Pekingské nebo také čínské zelí si obvykle vybavíme jen jako surovinu vhodnou do zeleninového salátu. Jen málokdo z nás ho umí používat v pokrmech nebo ho dokonce tepelně upravovat. To je ovšem škoda. Chutí bychom ho totiž mohli v teplých jídlech přirovnat k opravdu měkké a jemné kapustě. Bylo by tedy škoda ho stále dokola míchat jen se šunkou, sýrem a majonézou na studené pohoštění.
Jak uvařit čínské zelí v páře
Pokud chcete košťáloviny zbavit jejich tvrdosti a mnohdy i nahořklé chuti, musíte je povařit. Ovšem nikoli „do mrtva“ (tedy tak, že přijdou o svou nádhernou barvu), ale spíše tak akorát. K tomu vám může posloužit úprava v páře nebo blanšírování. A jak na to? Listy pekingského zelí nejdříve zbavte tvrdých částí a poté uvařte jedním z výše popsaných způsobů. Jsou rovnocenné, takže si vyberte podle libosti.
Na blanšírování jim bude bohatě stačit 5 minut, v páře si budou muset pobýt až dvakrát déle. Ovšem jakmile změknou a zplihnou, pak víte, že máte hotovo. Ovšem bylo by chybou je nyní jen tak odložit na talíř a věnovat se další přípravě jídla. Pokud chcete, aby si zelí zachovalo svou svěže zelenou barvu, strčte ho v tomto okamžiku na půl minuty pod co nejstudenější tekoucí vodu. Následně ho nechte okapat.
Zelné závitky z pekingského zelí
Základ na závitky už máme. A jak tedy celý recept dovést k dokonalosti? Jako první si připravte všechny potřebné suroviny:
- pekingské zelí 8 listů
- 1 hrst uvařené rýže
- mleté maso 500 gramů
- cibule 3 ks
- sůl, pepř a další koření podle chuti
- rajčatová šťáva 20 ml
- rostlinný olej 50 ml
Nejdříve všechny suroviny smíchejte a vytvořte kompaktní hmotu. Ta vám poslouží jako náplň listů. Dochuťte ji podle potřeby. Dovnitř se skvěle hodí kupříkladu i čerstvé bylinky, pokud je máte k dispozici.
Nakonec ze směsi vytvořte kuličky stejné velikosti a ty položte do středu spařených nebo blanšírovaných listů pekingského zelí. Teď už vám k dohotovení celého receptu zbývá už jen krůček – dotvarování závitků.
Závitky uvařte v páře doměkka
Z listů vytvořte malé měšečky, které nahoře svážete některou ze silnějších žilek košťálu, jež vám zbyla při vykrajování tvrdých částí. Nakonec jim opět dopřejte parní lázeň a to nejlépe na speciálním pařáčku. Pokud se chcete inspirovat asijskou kuchyni se vším všudy, použijte ten bambusový, který se vkládá do pánve wok. Bude stačit 30 minut a vaše zelné závitky z pekingského zelí můžete servírovat.
Nejlépe chutnají ještě teplé, ale určitě vás okouzlí i po vychladnutí. A jejich horní část můžete ještě dozdobit například kouskem suchého salámu nebo čtverečkem tvrdého sýra.
A pokud nebudete mít k dispozici pekingské zelí, sáhněte po tom běžném nebo po kapustě. Pamatujte si však, že touto záměnou přijdou závitky o svou specifickou a tolik ceněnou chuť, která okouzlí vaši rodinu i hosty ve všech směrech.