Naučte se připravovat tradiční makový závin a vychutnejte si bohatou chuť těsta i náplně. Postup je obtížnější, ale výsledek za to stojí.
Závin s bohatou makovou (nebo ořechovou) náplní je oblíbeným pečivem ve střední a východní Evropě. Nejčastěji se podává k snídani a skvěle se doplňuje s čajem či s horkým kakaem. Možná jste ho někdy zkusili zakoupit v supermarketu, avšak pravděpodobně vám nechutnal. Při výrobě těchto závinů není totiž důraz kladen na kvalitu, ale na kvantitu. Rehabilitujte proto mínění své i vaší rodiny o tomto pečivu a připravte si ho doma. Jistě budete příjemně překvapeni.
Ingredience potřebné pro přípravu 4 závinů:
Na těsto si připravte:
- 1 kilogram hladké mouky
- 100 gramů cukru moučky
- 400 gramů pravého másla
- 250 mililitrů polotučného mléka
- 20 gramů čerstvého droždí
- 1 čajová lžička soli
- 2 vaječné žloutky
Na makovou náplň na 2 záviny si připravte:
- 500 gramů mletého máku
- 300 gramů cukru krupice
- 150 mililitrů vroucí vody
- nastrouhanou kůru ze 2 kusů pomerančů
- nastrouhanou kůru z 1 kusu citronu
- 1 čajovou lžičku skořice
- 3 čajové lžičky vanilkového cukru
- 10 kusů hřebíčku
Postup přípravy závinu krok za krokem:
V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte větší mísu, do které nalijte odměřené mléko (mělo by mít pokojovou teplotu) a rozdrobte droždí. Jelikož nebudete zakládat kvásek, nemusí být mléko vlažné. Do směsi mléka a droždí přidejte žloutky, vše promíchejte a nechte několik minut odstát. Mezitím, co čekáte, si do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr a přisypte do ní i čajovou lžičku soli. Všechny sypké suroviny důkladně promíchejte.
V dalším kroku k mouce s cukrem přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a rukama hněťte do doby, než těsto získá „pískovou konzistenci“. Poté do těsta přilijte odstátou směs mléka, droždí a žloutků a vypracujte vláčné těsto bez hrudek, které se nelepí ani na ruce, ani na mísu. Vypracované těsto vyklopte na pracovní plochu a dalších 5-6 minut ho hněťte, dokud nebude hladké. Poté ho rozdělte na čtvrtiny, z nichž vytvořte 4 kuličky. Ty zabalte do fólie a nechte 1 hodinu chladit v ledničce.
Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte náplň. Vodu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile začne probublávat, přisypte do ní cukr a průběžně promíchávejte, aby cukr nezkaramelizoval. K cukru přidejte hřebíček a vařte asi 8-10 minut, dokud nezískáte sirup. Poté hřebíček vyjměte.
V dalším kroku smíchejte v míse mák se skořicí, vanilkovým cukrem a nastrouhanou kůrou z citrusů. Ke směsi následně přidávejte sirup do té doby, než náplň získá krémovou konzistenci. Poté ji nechte zcela vychladnout.
Závěrečnou fázi provází opakované čekání
Až je vše připraveno, rozválejte první kus těsta na obdélník o tloušťce 3 milimetrů a vyklopte na něj polovinu makové náplně. Tu rovnoměrně rozprostřete po těstě, přičemž okraje nechte volné. Následně závin smotejte – ne příliš pevně, ale také ne volně. Boky závinu k sobě jemně přitlačte. Stejně postupujte i se zbylými díly těsta. Hotové záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem a uložte na 30 minut do ledničky.
Poté je opět potřete žloutkem a uložte na dalších 20 minut do lednice. Následně záviny potřete bílkem, na několika místech propíchněte a nechte je dalších 20 minut odpočívat při pokojové teplotě. Po uplynutí potřebného času je pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu asi 35-40 minut. Záviny porcujte až po vychladnutí.
Napište komentář