Příprava chutného dezertu nemusí trvat hodiny, vystačíme si se čtvrt hodinou, a přesto budeme překvapeni výslednou chutí. Mandarinkový koláč je na přípravu velmi snadný.
Mandarinka je velmi oblíbeným ovocem, které se na českých stolech vyskytuje zejména v období Mikuláše a Vánoc. Často máme problém s tím, jak velké množství mandarinek zpracovat. Právě s tímto problémem nám pomůže jednoduchý recept na dezert, jehož základem jsou právě mandarinky. Jeho výsledná chuť vás rozhodně nenechá v klidu.
Ingredience potřebné na mandarinkový koláč:
- 4 mandarinky
- 170 gramů hladké mouky
- 160 gramů cukru krystalu
- 3 vejce
Základem každého koláče je vláčné těsto
Nejprve si vezmeme vejce, která rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky smícháme s 80 gramy cukru krystalu a mícháme tak dlouho, dokud se zrnka cukru nerozpustí. Bílky za pomoci špetky soli a ručního mixéru vyšleháme do sněhu. Jakmile je konzistence bílkového sněhu hustá, přisypeme zbylý cukr a šleháme dál. Následně přidáme vzniklou směs do směsi ze žloutků.
Koláč ozdobíme kousky mandarinky
Jakmile máme vyšlehanou jednotnou hmotu, do směsi po částech prosejeme mouku a vypracujeme těsto. Vezmeme si k ruce také mandarinky, ty oloupeme a rozdělíme na jednotlivé půlměsíčky. Těsto dáme do pekáče, který jsme si předem opatřili pečícím papírem. Rovnoměrně jej rozprostřeme po celé jeho ploše a naskládáme na něj jednotlivé kousky mandarinek.
Tyto jablečné trojúhelníčky se rozpadají na jazyku. Jsou násobně lepší než jakékoliv z pekařství
Závěrečné zdobení je zcela závislé na naší fantazii
Plech s těstem s mandarinkami umístíme do trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu 35 – 40 minut. Jestli je koláč hotový si ověříme jednoduše pomocí špejle, pokud se nám na ní nelepí těsto, můžeme koláč z trouby vyndat. Jakmile je hotový, můžeme jej dozdobit pomocí moučkového cukru, případně za pomoci rozehřáté čokolády vytvořit mřížku nebo jiný obrázek.
Napište komentář