Masové kuličky jsou velmi oblíbeným pokrmem, často se ale stává, že jsou vysušené. S tím se dá jednoduše bojovat, pokud znáte ten správný recept.
Kuličky z mletého masa nejsou doménou jedné kuchyně, najdeme je po celém světě. Trik, díky kterému ale zůstanou vláčné a chutné, je velmi zajímavý a mnohé lidi překvapí. Někdo masové kuličky plní rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, to ale jejich vláčnost nezaručí. Pokud si chceme opravdu pochutnat, je dobré mleté maso zkombinovat s rýží.
Ingredience potřebné na přípravu masových kuliček:
- mleté maso – 500 gramů
- cibule – 1 kus
- sůl – ½ lžičky
- koření na mleté maso
- vejce – 1 kus
- rýže – 100 gramů
Ingredience potřebné na přípravu omáčky:
- cibule – 1 kus
- mrkev – 1 kus
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce
- sůl – ½ lžičky
- cukr – lžička
- voda – 650 mililitrů
- mouka – 3 lžičky
Jako první si dochutíme mleté maso
Mleté maso si umístíme do misky a přidáme k němu sůl, koření a vejce. Rýži si uvaříme v hrnci podle návodu, který je uveden na obalu. Jakmile je měkká, slejeme přebytečnou vodu a rýži přidáme do misky s masem. V mixéru si rozmixujeme cibuli tak, aby nám vznikla jemná pasta. Tu zamícháme do směsi masa a rýže.
Maso máme připravené, vrhneme se na omáčku
Na omáčku budeme potřebovat hrnec s olejem, který si rozpálíme. Postupně do něj přidáme najemno nakrájenou cibuli a také mrkev, kterou nastrouháme na hrubém struhadle. Necháme chvíli restovat, mezitím si z masa vytvoříme malé karbanátky, které umístíme do zapékací mísy. Jakmile nám zelenina začne chytat barvu, přidáme k ní rajčatový protlak a chvilku necháme restovat.
Tyto měkkoučké domácí klobásy jsou tajným receptem, který v Česku nikdo nezná. Jsou hotové do 5 minut
Kuličky smícháme s omáčkou a podáváme
Do hrnce nalijeme 350 mililitrů vody, přikryjeme pokličkou a necháme probublat. Vedle si smícháním mouky a vody vytvoříme směs, kterou následně obsah hrnce zahustíme. Dochutíme solí a cukrem. Jakmile je omáčka hotová, přelijeme ji do pekáče, kde máme karbanátky a pečeme při 180 stupních po dobu 45 minut. Můžeme podávat s libovolnou přílohou.
Napište komentář